Specjalizujemy się w badaniu związków biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych i żywności pochodzenia roślinnego, analizując ich właściwości oraz wpływ na zdrowie.
Nasze badania koncentrujemy wokół aktywności chemicznej i biologicznej związków biologicznie aktywnych takich jak: kwasy fenolowe, flawonoidy, skondensowane taniny, lignany, saponiny, oligosacharydy, tokoferole i karotenoidy. Analizujemy je w surowcach roślinnych, głównie nasionach roślin strączkowych i oleistych, oraz w żywności pochodzenia roślinnego. Do analizy wykorzystujemy metodę HPLC z różną detekcją.
Zajmujemy się również hydrolizą enzymatyczną białek żywności i właściwości hydrolizatów białkowych, a także badaniem interakcji związków fenolowych z białkami. W badaniach wykorzystujemy metodą pH-statowa z użyciem różnych enzymów proteolitycznych. Hydrolizaty analizujemy metodą HPLC z różnymi sposobami detekcji. Do badania interakcji stosujemy modelową precypitację białek, analizę chromatograficzną i spectrofluorymetrię.
Ważnym celem naszych badań jest również analiza wpływu wysokich ciśnień na związki biologicznie aktywne i ich właściwości. Ten obszar badawczy obejmuje również aktywność antybakteryjną, właściwości sensoryczne oraz hamowanie aktywności enzymów ważnych z fizjologicznego punktu widzenia: acetylocholinoesterazy (AChE) oraz enzymu konwertującego angiotensynę (ACE).
Ponadto nasze analizy obejmują aktywność przeciwutleniającą i antydiabetyczną (zdolność do hamowania aktywności alfa-amylazy i alfa-glukozydazy). Współpracujemy również z otoczeniem gospodarczym m.in. z branżą biotechnologiczną oraz hodowcami roślin, oferując swoją wiedzę i możliwości analityczne.