Insulinooporność a choroby neurodegeneracyjne

Osoby z cukrzycą są bardziej obciążone ryzykiem wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera …

Czytaj więcej



IMG 9950

Konkurs Ekologiczno-Przyrodniczy pod patronatem IRZiBŻ

12 marca br. w Szkole Podstawowej nr 32 w Olsztynie odbył się III Powiatowy Konkurs Ekologiczno-Przyrodniczy…

Czytaj więcej

PAN1

Truskawka pod lupą

Truskawka to nie tylko świetny smak. Naukowcy z Zespołu Biologicznych Funkcji Żywności przekonują, że ma ona również inne pozytywne wartości.

Czytaj więcej



Zdrowie w sokach, herbacie i…czerwonym winie / Instytut podczas 19. Pikniku Naukowego

Przeciwutleniacze to związki, które pomagają chronić nasz organizm przed infekcjami, poważnymi chorobami, w tym rakiem, a nawet mutacjami genetycznymi

Czytaj więcej

PAN1

Blizny pod lupą naukowców

Naukowcy z olsztyńskiego oddziału PAN pracują nad bezbliznową metodą gojenia się ran.

Czytaj więcej



PAN1

19. Piknik Naukowy Centrum Nauki Kopernik i Polskiego Radia – relacja

Żywność w prozdrowotnym świetle, gigantyczne bakterie i mobilne laboratorium to tylko kilka z atrakcji przygotowanych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

Czytaj więcej

PAN1

Naukowcy badają, jak mleko klaczy wpływa na układ odpornościowy (aktualizacja)

Naukowcy badają, czy mleko klaczy może zastąpić mleko krowie w diecie człowieka.

Czytaj więcej



PAN1

19. Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik

Po raz kolejny nasz Instytut będzie uczestnikiem Pikniku Naukowego Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik

Czytaj więcej