Struktury wokół mięśni szkieletowych powiązane z insulinoopornością

Wczesny etap rozwoju insulinooporności jest powiązany ze strukturami okalającymi mięśnie szkieletowe…

Czytaj więcej



Potencjał miodów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Potencjał miodów do zapobiegania m.in. nadciśnieniu tętniczemu, otyłości i chorób neurologicznych – zbadają naukowcy…

Czytaj więcej

Łuska z gryki – kiedyś wkład do poduszek, dziś wartościowy dodatek do pieczywa

Łuska z gryki to odpad, którym kiedyś gospodynie domowe wypełniały poduszki i materace…

Czytaj więcej



Maliny na pomoc wątrobie

Maliny to owoce o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które pomagają chronić ludzki organizm przed wieloma schorzeniami, w tym również nowotworami…

Czytaj więcej

PAN1

Nowe granty NCBR na współpracę Instytutu z biznesem

Naukowcy naszego Instytutu w trzech projektach z przyznanym finansowaniem w obszarze współpracy nauki z biznesem…

Czytaj więcej



Naukowcy badają mechanizm długotrwałej infekcji płodu wirusem cytomegalii

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie badają…

Czytaj więcej

PAN1

Pożegnanie

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 13 lipca 2023 roku zmarł prof. Leslie Paul Kozak, wybitny biochemik, pracownik naszego Instytutu w latach 2011-2016…

Czytaj więcej



Kiełki soczewicy bogatsze w naturalne przeciwutleniacze niż same nasiona

Soczewica to cenne źródło związków fenolowych, które w ludzkim organizmie pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Naukowiec z Instytutu…

Czytaj więcej