Struktury wokół mięśni szkieletowych powiązane z insulinoopornością
Wczesny etap rozwoju insulinooporności jest powiązany ze strukturami okalającymi mięśnie szkieletowe…
Potencjał miodów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Potencjał miodów do zapobiegania m.in. nadciśnieniu tętniczemu, otyłości i chorób neurologicznych – zbadają naukowcy…
Łuska z gryki – kiedyś wkład do poduszek, dziś wartościowy dodatek do pieczywa
Łuska z gryki to odpad, którym kiedyś gospodynie domowe wypełniały poduszki i materace…
Maliny na pomoc wątrobie
Maliny to owoce o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które pomagają chronić ludzki organizm przed wieloma schorzeniami, w tym również nowotworami…
Nowe granty NCBR na współpracę Instytutu z biznesem
Naukowcy naszego Instytutu w trzech projektach z przyznanym finansowaniem w obszarze współpracy nauki z biznesem…
Naukowcy badają mechanizm długotrwałej infekcji płodu wirusem cytomegalii
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie badają…
Pożegnanie
Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 13 lipca 2023 roku zmarł prof. Leslie Paul Kozak, wybitny biochemik, pracownik naszego Instytutu w latach 2011-2016…
Kiełki soczewicy bogatsze w naturalne przeciwutleniacze niż same nasiona
Soczewica to cenne źródło związków fenolowych, które w ludzkim organizmie pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Naukowiec z Instytutu…