Europa mierzy się z kryzysem zaufania konsumentów do żywności. Tylko w samej Polsce niepewność co do spożywanego na co dzień jedzenia wyraziło aż 65% badanych! (Badanie Kantera Food 360, 2018). Cierpi z tego powodu nie tylko cały sektor rolno-spożywczy, ale przede wszystkim zdrowie konsumentów, którzy często przez brak wiedzy rezygnują z pewnych grup produktów i tym samym pozbawiają swój organizm zbilansowanej diety.

Budowanie świadomych postaw konsumenckich i zaufania do żywności to praca u podstaw, która jest ważną częścią misji naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (www.pan.olsztyn.pl) oraz ekspertów z polskiego koncernu spożywczego MASPEX (www.maspex.pl).Te dwie organizacje połączyły siły w ramach projektu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji EIT Food i przez kilka tygodni wspólnie poprowadzą serię warsztatów edukacyjnych dla uczniów olsztyńskich szkół, właśnie w celu budowania zaufania do żywności „od pola do stołu”.

Uczniowie będą łamać kody na etykietach żywnościowych, ucząc się rozróżniania tych „E-składników”, które są dla nas szkodliwe, od tych które są niezbędne dla zachowania odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa produktu dla naszego zdrowia. Odwiedzą też laboratoria Instytutu, w których zbadają swoją ulubioną żywność pod kątem mikrobiologicznym, molekularnym i metabolomicznym. Używając najnowocześniejszej aparatury badawczej przetestują ich skład chemiczny, potencjał alergenny i walory prozdrowotne, a w skomputeryzowanej pracowni laboratorium sensorycznego również ich własności fizyczne, czyli np. zapach. Poznają też fakty i mity, które krążą na temat produktów określanych mianem „superfoods” i zmierzą się z kontrowersjami wokół pewnych składników żywności, takich jak np. gluten. Ważną częścią warsztatów będą też zajęcia poświęcone najnowszej wersji piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia. Uczniowie poznają rekomendacje dotyczące ilości i częstotliwości spożywania określonych produktów, a swoją wiedzą sprawdzą w różnego rodzaju quizach i konkursach.

Warsztaty odbędą się w 4 edycjach i weźmie w nich udział około 350 uczniów. Wydarzenie jest częścią projektu „#AnnualFoodAgenda” (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EIT Food (www.eitfood.eu). W ramach tego projektu przez cały rok w naszym regionie będą odbywały się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi.

Projekt #AnnualFoodAgenda jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu UE w ramach programu „Horyzont 2020″, programu ramowego UE w zakresie badań i innowacji.

 

Data publikacji: 28.02.2019