Czynniki żywieniowe i metaboliczne wpływające na rozwój zaburzeń związanych z chorobami dietozależnymi (Fundusz Badań Własnych).
Jak dodatki do żywności zawierające fosfor wpływają na kondycję jelitową i metaboliczną organizmu: wewnętrzna potrzeba stawienia czoła fosforanom(Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2023/49/B/NZ9/01345, kierownik projektu: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu).
Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej żywności funkcjonalnej ukierunkowanej na profilaktykę chorób dietozależnych(Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, projekt nr NUTRITECH.I-002N/22; konsorcjum pomiędzy Laboratorium Galenowym Olsztyn sp. z o.o. a IRZiBŻ PAN w Olsztynie – koordynatorzy: prof. W. Wiczkowski, dr hab. B. Fotschki).
Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in vivo (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2022/45/B/NZ9/00550; konsorcjum pomiędzy Politechniką Łódzką a IRZiBŻ PAN w Olsztynie – główny wykonawca: prof. J. Juśkiewicz).
Czy efekt metaboliczny nanocząstek miedzi jest uzależniony od zróżnicowanych funkcji fizjologicznych błonnika pokarmowego? (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2021/41/B/NZ9/01104; kierownik projektu: prof. J. Juśkiewicz).
Łagodzenie niekorzystnych efektów związanych ze spożywaniem diety wysokotłuszczowej poprzez zmianę sposobu żywienia i/lub suplementację różnymi formami chromu (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2020/39/B/NZ9/00674; kierownik projektu: prof. J. Juśkiewicz).
Polifenole malin i ich metabolity jako czynniki regulujące mechanizmy rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2018/31/D/NZ9/02196, kierownik projektu: dr B. Fotschki).
Odżywcze i prozdrowotne właściwości diet suplementowanych nasionami lub olejami z nasion niektórych roślin (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2016/23/B/NZ9/01012, kierownik projektu: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu).
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.