h wm

h wm

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zaprasza na konferencję podsumowującą realizację projektu rozbudowy trzech specjalistycznych laboratoriów badawczych (metabolomiki, mikrobiologii i zwierzętarni) poprzez doposażenie w wysoce specjalistyczną i unikatową infrastrukturę badawczą umożliwiającą tworzenie współpracy pomiędzy jednostką naukowo-badawczą a przedsiębiorstwami.

Konferencja odbędzie się 15 maja 2013 roku o godz. 10:00 w Hotelu Park (Al. Warszawska 119) w Olsztynie. Rejestracja od godz. 9:30.

Program konferencji:

  • 10:00 – 10:15 Powitanie uczestników i wykładowców

  • 10:15 – 10:45 „Laboratorium żywności”
    prof. dr hab. Henryk Kostyra
    Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności, PAN Olsztyn

  • 10:45 – 11:00 „Projekt: Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA. Inwestycja w laboratoria tworzące powiązania kooperacyjne pomiędzy jednostką naukowo-badawczą a przedsiębiorstwami”,
    dr inż. Wiesław Wiczkowski
    Zespół Chemii i Biodynamiki Żywności, PAN Olsztyn

  • 11:00 – 11:15 „System elektroforezy w pulsowym polu elektrycznym
    dr Lidia Markiewicz
    Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności, PAN Olsztyn

  • 11:15 – 11:30 „System do pomiaru aktywności biologicznych oraz kontroli procesów enzymatycznych i mikrobiologicznych”
    dr inż. Agnieszka Kosińska
    Zespół Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności, PAN Olsztyn

  • 11:30 – 11:45 Przerwa kawowa

  • 11:45 – 12:00 „Mikroskopowy system analizy materiału biologicznego”
    dr Lidia Markiewicz
    Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności, PAN Olsztyn

  • 12:00 – 12:15 „Potencjostat/galwanostat – system umożliwiający pracę z bioczujnikami elektrochemicznymi wykorzystywanymi do analizy żywności”,
    dr Iwona Grabowska
    Pracownia Bioelektroanalizy, PAN Olsztyn

  • 12:15 – 12:30 „Stanowisko do ilościowej ekstrakcji wtórnych metabolitów i tłuszczu”
    dr inż. Wiesław Wiczkowski
    Zespół Chemii i Biodynamiki Żywności, PAN Olsztyn

  • 12:30 – 12:45 „System imitujący działanie przewodu pokarmowego człowieka z modułem preparowania oraz utylizacji materiału biologicznego”
    dr Lidia Markiewicz
    Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności, PAN Olsztyn

  • 12:45 – 13:00 „System do charakterystyki cech technologicznych ziarna zbóż i maki”
    prof. dr hab. Henryk Zieliński
    Zespół Chemii i Biodynamiki Żywności, PAN Olsztyn

  • 13:00 – 13:15 „System przygotowania prób analitycznych do oznaczeń metodami chromatograficznymi”
    dr inż. Wiesław Wiczkowski
    Zespół Chemii i Biodynamiki Żywności, PAN Olsztyn

  • 13:15 – 13:30 „Stanowisko do prowadzenia doświadczeń In vivo, w tym oceny wydajności wzrostowej białka, strawności i metabolizmu składników pokarmowych”
    mgr inż. Przemysław Zduńczyk
    Zwierzętarnia, PAN Olsztyn

  • 13:30 – 13:40 „Ocena odżywczych i kardioprotekcyjnych właściwości oleju z nasion jabłka”,
    mgr inż. Bartosz Fotschki
    Stypendysta projektu Dr INNO3, PAN Olsztyn

  • 13:40 – 13:45 Podsumowanie i zakończenie

  • 13:45 Lunch

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Data publikacji: 16.04.2013