Podniesienie wiedzy konsumentów i budowanie pożądanych postaw, które są potrzebne do podejmowania świadomych decyzji zakupowych – to cele warsztatów edukacyjno-kulinarnych EIT Food „InformPack”, które zorganizowaliśmy wspólnie z Bankiem Żywności w Olsztynie w hipermarkecie Auchan.
Na spotkanie zaprosiliśmy osoby dorosłe odpowiedzialne za zakupy spożywcze w swoich domach oraz młodych konsumentów, którzy wciąż kształtują swoje nawyki zakupowe i wkrótce będą odpowiedzialni za zakupy spożywcze. Poprzez interaktywne quizy mogli sprawdzić swoją wiedzę dotyczącą symboli zamieszczanych przez producentów na opakowaniach żywności oraz utrwalili sobie zasady recyklingu.
W ramach warsztatów InformPack zrealizowaliśmy dwa zadania, które polegały na zastosowaniu poznanej wcześniej wiedzy w praktyce. Pod okiem naszych naukowczyń i edukatorek dr Joanny Fotschki i dr Marty Kopcewicz uczestnicy zostali poproszeni o zrobienie zakupów z uwzględnieniem poznanych zasad i symboli na opakowaniach. Następnie podczas części kulinarnej w Banku Żywności z Radkiem Lewandowskim zdobyli umiejętności w przygotowywaniu zdrowych, roślinnych dań, m.in. spaghetti z cukinii czy naleśniki z boczniakami.