Już w najbliższą sobotę naukowcy Instytutu odwiedzą 27. Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. Hasło tegorocznego Pikniku to „Nie do wiary!”. Nasi naukowcy wykorzystają je do zaprezentowania publiczności nieoczywistych produktów spożywczych i niezwykłych metod przetwarzania żywności.
Celem przygotowanych przez naukowców pokazów będzie przedstawienie najbardziej nietypowych, ale i nieoczywistych produktów, które spożywa człowiek, oraz wyjaśnienie sposobów, w jakie te produkty powstają. Ekstremalnie niskie i wysokie temperatury, wysokie ciśnienia, zaskakujące działanie drobnoustrojów – wszystkie te czynniki mają swój udział w powstawaniu produktów, które znajdziemy na sklepowych półkach. Kapusta kiszona, kombucha czy liofilizowane truskawki to tylko kilka z nich.
Naukowcy wyjaśnią na czym polega liofilizacja, dlaczego cieszy się dużym zainteresowaniem wśród kosmonautów czy himalaistów, co sprawia, że żywność liofilizowana jest lekka jak piórko i jakie produkty możemy poddać tej metodzie. Omówią również znany od dawna proces fermentacji i zaangażowane w niego drobnoustroje, które będzie można obejrzeć pod mikroskopem. Dla najmłodszych odkrywców o artystycznych duszach naukowcy przygotowali warsztaty malowania… bakteriami!
Czy źródłem pełnowartościowego białka jest wyłącznie mięso? Co z alternatywnymi rozwiązaniami, o których coraz więcej słyszy się w ostatnim czasie – insektach, algach, drobnoustrojach? Czy możemy pozyskać mięso bez zwierząt? Naukowcy zaprezentują uczestnikom, jak prowadzi się hodowle tkankowe i wyjaśnią, jak produkowane jest mięso komórkowe.
Data: 15 czerwca (sobota) 2024 r.
Miejsce: PGE Narodowy, Strefa G (Zdrowia)
Szczegóły na stronie Pikniku Naukowego.