Mięso jeleniowatych jest bardzo cennym surowcem. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i zrównoważony charakter hodowli mięso to jest dobrą alternatywą dla popularnych na polskich stołach wieprzowiny czy wołowiny.
Naukowczynie z Zespołu Ochrony Bioróżnorodności z IRZIŻ PAN, prof. dr hab. inż. Anna Korzekwa i dr Anna Kononiuk poprowadzą warsztaty pt. „Rzadkie gatunki przeżuwaczy: rozród i żywienie w hodowli wobec walorów surowca mięsnego”
Będzie to kolejna okazja dla przedsiębiorców do zdobycia wiedzy dotyczącej i poznania praktycznych narzędzi pozwalających zapewnić m.in. właściwy dobrostan oraz status żywieniowy jeleniowatych w hodowlach.
Warsztaty odbędą się już 13 września 2023r. w Stacji Badawczej IRZiBŻ PAN w Popielnie.
Warsztaty są bezpłatne, ale wymagana jest rejestracja.
LINK DO REJESTRACJI
PROGRAM
10.00 – 10.15: Przywitanie uczestników oraz otwarcie warsztatów
prof. Anna Korzekwa, mgr inż. Anna Bednarska-Barcz, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
10.15-12.30
„Rozród – fizjologia, stosowane biotechniki, żywienie w hodowli jeleniowatych”
prof. dr hab.inż. Anna Korzekwa
„Walory surowca mięsnego od jeleniowatych”
dr Anna Kononiuk
12.30-13.30: Lunch
Część praktyczna
14.00-16.00
Krioprezerwacja gamet jeleniowatych i określenie podstawowych parametrów jakościowych
prof. dr hab. inż.. Anna Korzekwa,
Rozpoznawanie wad poubojowych surowca mięsnego od jeleniowatych
dr Anna Kononiuk
16.15-16.30: Przerwa kawowa
Panel dyskusyjny
16.30 – 17.30: Podsumowanie, wnioski, dyskusja
Czytaj
Spotkanie brokerskie jest częścią projektu pn. „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.