
Tegoroczna, 8. edycja międzynarodowej konferencji „Environmental Protection and Energy”, zostanie wzbogacona o tematy związane z bezpieczeństwem i zrównoważoną produkcją żywności. W ramach realizacji projektu #AnnualFoodAgenda, podczas konferencji odbędzie się specjalna sesja „xKIC: EIT Food and InnoEnergy for climate-smart, sustainable food system in Europe”, w której dr hab. Radosław Kowalski z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz Marta Kutyna z koncernu spożywczego MASPEX zaprezentują najnowsze badania i działania innowacyjne prowadzone w obszarze akwakultury oraz zrównoważonego łańcucha dostaw żywności. Część konferencji sygnowaną przez EIT Food #AnnualFoodAgenda otworzy wykład Prof. Szymona Malinowskiego, Dyrektora Instytutu Geofizyki Uniwersytetu Warszawskiego, pt. „Planetary crisis: mechanisms and perspectives”.
Organizatorem konferencji „Environmental Protection and Energy” jest Politechnika Śląska. Patronem wydarzenia jest Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Polska Izba Przemysłu Chemicznego oraz Prezydent miasta Gliwice.
Szczegóły konferencji na stronie: https://www.epaeconference.com.
