Tegoroczny Festiwal Przemiany w Centrum Nauki Kopernik był areną twórczych aktywności wokół tematu przyszłości żywności, które współtworzyli naukowcy, producenci żywności, kucharze, aktywiści, popularyzatorzy nauki i konsumenci. W specjalnej strefie EIT Food #AnnualFoodAgenda prowadzonej przez naukowców z IRZiBŻ, ekspertów z koncernu Maspex i zaproszonych innowatorów z branży rolno-spożywczej rozmawialiśmy m.in. projektowaniu żywności personalizowanej, innowacyjnych metodach konserwacji żywności, wykorzystaniu bogatych w wartości odżywcze „odpadów” z produkcji żywności i walorach konsumpcji produktów lokalnych, która wpływa na ograniczenie śladu węglowego w środowisku. Zaprezentowaliśmy też innowacyjne prototypy, produkty i rozwiązania technologiczne, które rewolucjonizują przemysł rolno-spożywczych Europy, w tym drukarki 3D do żywności, inteligentne systemy oświetlenia roślin, mobilne testy do oceny zawartości polifenoli w owocach, czy alternatywne źródła białka. Ważnym elementem „Strefy” były też warsztaty i gry oświecone zagadnieniom niemarnowania żywności, gotowania „zero waste” i idei „food sharingu”, czyli nieodpłatnego dzielenia się żywnością.
Wydarzenie było częścią 4. sezonu projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, którego motywem przewodnim jest zrównoważona produkcja i konsumpcja żywności.
Galeria:
![annual-food-agenda-logo](https://pan.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2019/12/logo_oct-dec.png)
![](https://pan.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2017/03/EIT-Food-750x374.jpg)
![](https://pan.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2019/04/EIT-Food-logo-Flag-left-long-750x65.jpg)
PATRONAT MEDIALNY