16 września około 200 uczniów i nauczycieli z wadowickich liceów i techników odwiedziło siedzibę firmy MASPEX w Wadowicach i wzięło udział w prelekcjach przygotowanych przez naukowców z IRZiBŻ PAN w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Wiodącym tematem wydarzenia było #Zdrowe Odżywianie. Goście uczestniczyli w warsztatach i prelekcjach na temat prawidłowego odżywiania, istotnych składników diety, a także poznali kulisy produkcji wybranych produktów spożywczych. Eksperci z Instytutu PAN przybliżyli uczestnikom zagadnienia związane z celiakią i dietą bezglutenową, żywnością określaną mianem „superfoods” oraz funkcjonalnymi dodatkami do żywności.
![annual-food-agenda-logo](https://pan.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2019/09/logo_jul-sept.png)
![](https://pan.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2017/03/EIT-Food-750x374.jpg)
![](https://pan.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2019/04/EIT-Food-logo-Flag-left-long-750x65.jpg)
PATRONAT MEDIALNY