8. i 16. marca br. naukowcy z Oddziału Nauk o Żywności gościli kolejne grupy uczniów z warmińsko-mazurskich szkół, chcących wziąć udział w warsztatach EIT Food „Jem, bo ufam”.
Tym razem otworzyliśmy dla nich laboratorium Metabolomiki, w którym poznali metody analityczne, umożliwiające określenie jakie substancje chemiczne decydują o kolorze soków owocowo-warzywnych. W pracowni Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywości uczniowie nauczyli się czytać etykiety produktów spożywczych oraz sprawdzili jakie alergeny kryją się w żywności, którą kupujemy na co dzień. Z kolei eksperci z laboratorium Mikrobiologii zademonstrowali im jak powstają produkty mleczne, np. jogurt, kefir i twaróg, i jakie mikroorganizmy uczestniczą w ich wytwarzaniu. Laboratorium sensoryczne to już indywidualne zadania dla uczestników, którzy w skomputeryzowanej pracowni analizy sensorycznej, przy zastosowaniu metody różnicowej, oceniali barwę soków owocowych. Na uczniów czekały też doświadczenia z wykrywaniem antyoksydantów i izolowaniem glutenu.
Łącznie, we wszystkich 3. edycjach warsztatów EIT Food „Jem, bo ufam” wzięło udział ponad 250 uczniów i ich nauczycieli.
Galeria