Skip to main content
Logo PKLogo PK

Science SOS

baner-sos

Science SOS

Jesteś nauczycielem, wykładowcą, a może organizujesz spotkanie branżowe i potrzebujesz eksperta? Nasi naukowcy przychodzą Ci z pomocą! Przygotowaliśmy dla Was wykłady na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na nasze zdrowie i chętnie poprowadzimy je podczas Twojej lekcji, zajęć ze studentami czy specjalnego wydarzenia. Wystarczy, że wybierzesz temat i zarezerwujesz jeden z dostępnych terminów. Akcja potrwa od 11 do 27 maja br. Wszystkie wykłady odbywają się w formule online. Do zobaczenia!

REZERWACJA ZAMKNIĘTA - BRAK MIEJSC

dr DANIEL ŻARSKI


Akwakultura – z czym to się je?

Ryby są głównym źródłem białka dla ok. 3 mln ludzi na całym świecie. Jednak już ponad 30% globalnych zasobów ryb jest przełowionych. Nowoczesne systemy hodowli ryb pozwalają zapewnić bezpieczną i wartościową żywność przy jednoczesnym poszanowaniu zasobów naturalnych. Dr Daniel Żarski obali mity dotyczące jakości ryb pochodzących ze stawów hodowlanych, podpowie nam po jakie ryby sięgać, aby nasz wybór nie wpływał negatywnie na środowisko i różnorodność biologiczną, a także przybliży innowacyjne metody hodowli ryb, które pozwalają na ich produkcję nawet na pustyni.

Odbiorcy: 12 lat +

dr ANNA OGRODOWCZYK


Fagi, czyli jak wirusy walczą z bakteriami chorobotwórczymi w żywności

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale również idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Wśród nich znajdziemy te o działaniu chorobotwórczym – bakterie takie jak Salmonella i Campylobacter, które wywołują groźne dla zdrowia zakażenia pokarmowe. Do infekcji może dojść wskutek spożycia niedogotowanego mięsa czy nieprawidłowego przygotowania i przechowywania produktów drobiowych. Wykorzystanie fagów – wirusów, które wybiórczo atakują bakterie, to nowa metoda walki z mikroorganizmami chorobotwórczymi, które znajdziemy w żywności.

Odbiorcy: 12 lat +

dr BARTOSZ FOTSCHKI


Supermoc Malin

Każdy z nas zna słodki smak malin, ale czy równie dobrze znana jest nam ich supermoc? Właściwości odżywcze malin doceniano już w Starożytnym Rzymie i często przypisywano im wyjątkową moc uzdrawiania. Aktualnie owoce te są tematem wielu badań naukowych opisujących ich korzystny wpływ na organizm człowieka. W naszym Instytucie sprawdzamy m.in. ich oddziaływanie na funkcje wątroby. Wykład przybliży wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości malin i tego w jaki sposób możemy „wspomagać się” nimi przez cały rok.

Odbiorcy: 12 lat +

dr JULIA JAROSŁAWSKA


Słodko-gorzka prawda o fruktozie

Ile łyżeczek cukru zjadasz dziennie? Słysząc to pytanie zazwyczaj myślimy o cukrze dodawanym do herbaty i słodyczach, a tymczasem cukier czai się na nas w wielu produktach i napojach, w których się go nie spodziewamy. Każdy Polak zjada przeciętnie 31 łyżeczek cukru dziennie! Zapominamy o tym, że cukier ma “różne oblicza” i nie musi być wcale dodatkiem. Naturalnie występuje chociażby w owocach w postaci fruktozy. Dr Julia Jarosławska odsłoni przed nami wszystkie twarze cukru, a także rozprawi się z niektórymi słodkimi mitami.

Odbiorcy: 13 lat +

prof. dr hab. MONIKA KACZMAREK


Programowanie żywieniowe

Co 2 sekundy ktoś w wieku pomiędzy 30. a 70. rokiem życia umiera przedwcześnie z powodu choroby niezakaźnej, na przykład z powodu nowotworu, cukrzycy, otyłości. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju tych chorób. Czy nasz sposób odżywiania może jednak zaszkodzić nie tylko nam, ale też przyszłym pokoleniom? Prof. Monika Kaczmarek przybliży nam zagadnienie chorób dietozależnych i wskaże nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń.

Odbiorcy: 15 lat +

mgr inż. MARZENA LENKIEWICZ


Badania mikrobiologiczne żywności

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne stanowią źródło wielu chorób, m.in. zatruć pokarmowych, a o ich nieprzyjemnych i często niebezpiecznych skutkach nie trzeba nikomu przypominać. Wprowadzane na rynek produkty spożywcze podlegają obowiązkowemu oznaczaniu drobnoustrojów, aby wykluczyć ich obecność lub ilość zagrażającą naszemu zdrowiu. Pamiętajmy jednak, że tylko 20% bakterii powoduje groźne choroby. Większość jest przyjazna człowiekowi. W naszym Instytucie prowadzone są badania mikrobiologiczne żywności pod kątem jej bezpieczeństwa. Wspólnie przyjrzymy się pracy mikrobiologów i sprawdzimy np. jak policzyć 10 milionów bakterii w 1 gramie jogurtu.

Odbiorcy: 11 lat +