Skupiamy się na poznaniu relacji pomiędzy spożyciem, wchłanianiem i metabolizmem fitozwiązków a ich aktywnością biologiczną.
Nasze badania dotyczą fitozwiązków, czyli substancji produkowanych przez rośliny, które – poprzez chwilowe lub przewlekłe działanie – wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka, w tym układu nerwowego. Interesują nas przede wszystkim naturalne barwniki antocyjanowe, betalainowe i karotenoidowe.
Aby poznać i prześledzić relacje pomiędzy spożyciem fitozwiązków a ich wpływem na organizm analizujemy całą gamę związków obecnych w surowcu oraz produkcie, a po spożyciu – również ich metabolitów w płynach fizjologicznych. Przede wszystkim charakteryzujemy przemiany (biotransformacje) fitozwiązków zachodzące w ciągu złożonych procesów w organizmie, a także określamy ich biodostępność, czyli stopień przenikania tych związków do układu krwionośnego.
Dzięki temu możemy przewidywać i śledzić szlaki metaboliczne (szereg następujących po sobie i połączonych ze sobą reakcji chemicznych), co w konsekwencji pozwala określać zarówno żywieniowe przyczyny szeregu zaburzeń, jak i korzystne oddziaływanie tych związków na organizm człowieka.
W związku z tym, pierwsza przestrzeń naszych badań jest związana z jakościową i ilościową analizą fitozwiązków w surowcach i produktach żywnościowych oraz w paszach. Analizujemy wpływ czynników genetycznych, stresu biotycznego i abiotycznego, procesów technologicznych oraz przechowywania na profil i zawartość fitozwiązków.
Z kolei nasz drugi główny obszar badawczy dotyczy przemian i biodostępności fitozwiązków z różnych matryc pokarmowych w eksperymentach z udziałem zwierząt i ludzi, z jednoczesnym profilowaniem metabolitów fitozwiązków w płynach fizjologicznych i tkankach.
Angażujemy się również w opracowanie i optymalizację produktów funkcjonalnych przeznaczonych dla różnych grup społecznych i nakierowanych na profilaktykę – to przede wszystkim innowacyjne produkty roślinne zachowujące optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych.