Dr inż. Anna Kononiuk z Zespołu Ochrony Bioróżnorodności otrzymała nagrodę Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności za najlepszą pracę doktorską z zakresu nauk o żywności obronioną w 2020r.
Praca pod tytułem „Wpływ liofilozowanej serwatki kwasowej na cechy fizykochemiczne i zawartość składników bioaktywnych w surowo dojrzewajacych kiełbasach z mięsa przeżuwaczy” uzyskała najwyższą notę Kapituły konkursu, która w swojej ocenie brała pod uwagę: autoreferat pracy doktorskiej, recenzje pracy doktorskiej oraz udokumentowaną działalność kandydata w Polskim Towarzystwie Technologów Żywności. Nagrodzona praca została napisana pod kierunkiem dr hab. Małgorzaty Karwowskiej, prof. UPL.
Uroczystość wręczenia wyróżnienia odbyła się 16 września br. w Krakowie podczas XIV Konferencji Naukowej z cyklu Żywność XXI wieku „Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta”.