Instytut wyróżniony w rankingu Polskiego Radia „INNOWACJE 2021” za realizację projektu EIT Food PrO4Bake. Ranking promuje nowatorskie projekty, produkty i usługi opracowane przez polskie firmy.
Kapituła rankingu przyznała wyróżnienia za najlepsze rozwiązania ekologiczne, społeczne, a także nagrodziła najbardziej innowacyjne usługi oraz rozwiązania jakościowe.
Instytut wraz z projektem PrO4Bake uplasował się na 2. miejscu w kategorii „Najlepsze rozwiązanie ekologiczne” ex aequo z Instytutem Materiałoznawstwa Tekstyliów i Kompozytów Polimerowych Politechniki Łódzkiej. Międzynarodowy projekt PrO4Bake, którym w Instytucie kieruje dr hab. Małgorzata Wronkowska, zakłada opracowanie aplikacji, która pomoże piekarniom ograniczyć ilość marnowanego pieczywa (więcej o projekcie tutaj).
Zwycięzców Rankingu „Innowacje 2021” Polskiego Radia wybrała kapituła pod przewodnictwem Wojciecha Surmacza, prezesa Zarządu PAP S.A., w składzie: Agnieszka Kamińska – prezes Zarządu Polskiego Radia S.A., Justyna Orłowska – pełnomocnik premiera ds. GovTech, dr Artur Bartoszewicz – z Katedry Polityki Publicznej SGH, członek Rady Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, Marcin Roszkowski – prezes Instytutu Jagiellońskiego oraz Andrzej Sadowski – prezydent Centrum im. Adama Smitha.
Dyplom – najlepsze rozwiązanie ekologiczne 2021
Pełna lista laureatów tutaj: Ranking Polskiego Radia „INNOWACJE 2021” rozstrzygnięty
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Ministerstwo Aktywów Państwowych. Patronem medialnym Rankingu „Innowacje 2021” jest Polska Agencja Prasowa.