Uczniowie XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie odwiedzili laboratoria Oddziału Nauk o Żywności IRZiBŻ.
W pracowniach Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności, Zespołu Immunologii i Mikrobiologii Żywności, Laboratorium Mikrobiologii i Laboratorium Metabolomiki na uczniów czekały prelekcje i doświadczenia, które przybliżyły im zagadnienia związane z analizą jakości i bezpieczeństwa żywności. Wykład inaugurujący pt. „Jak mówią do nas bakterie?” poprowadziła dr Anna Ogrodowczyk.
Wizyta uczniów XII Liceum w Instytucie PAN jest kolejnym etapem realizacji projektu EIT Food „Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science”.
Czytaj więcej: Projekt EIT Food – CLASSROOM
Galeria
Projekt „Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science” jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu UE w ramach programu „Horyzont 2020”, programu ramowego UE w zakresie badań i innowacji.