- Identyfikacja nowych związków fenolowych z rzepaku, lnu i zielonej herbaty.
- Wspólnie z Laboratorium Analizy Sensorycznej ustalenie zależności między cierpkością ekstraktów z nasion roślin strączkowych a zawartością w nich tanin i związków fenolowych ogółem.
- Porównanie aktywności przeciwutleniającej kilkunastu fenolokwasów.
- Opatentowanie uzyskiwania ekstraktu związków przeciwutleniających z mącznicy lekarskiej (Pegg R.B., Barl B., Amarowicz R.: Process for producing antioxidant extract from bearberry plant. United States Patent – US 6,660,320 B1).
- Opracowanie algorytmu dla liczbowego opisu indeksu struktury żywności (mikrostruktura pszenicy, porowatość pieczywa, bezinwazyjna detekcja porażenia ziarna zbóż, sery).
- Charakterystyka związków nieskrobiowych i ich wpływ na właściwości funkcjonalnych ziarenek skrobi.
- Określenie wielkości pierścieni wzrostu i semikrystalicznych lamelli w strukturze ziarenka skrobiowego.
- Charakterystyka właściwości termodynamicznych mutantów skrobiowych.
- Zastosowanie wysokich ciśnień do modyfikacji.