Identyfikacja nowych związków fenolowych z rzepaku, lnu i zielonej herbaty.
Wspólnie z Laboratorium Analizy Sensorycznej ustalenie zależności między cierpkością ekstraktów z nasion roślin strączkowych a zawartością w nich tanin i związków fenolowych ogółem.
Porównanie aktywności przeciwutleniającej kilkunastu fenolokwasów.
Opatentowanie uzyskiwania ekstraktu związków przeciwutleniających z mącznicy lekarskiej (Pegg R.B., Barl B., Amarowicz R.: Process for producing antioxidant extract from bearberry plant. United States Patent – US 6,660,320 B1).
Opracowanie algorytmu dla liczbowego opisu indeksu struktury żywności (mikrostruktura pszenicy, porowatość pieczywa, bezinwazyjna detekcja porażenia ziarna zbóż, sery).
Charakterystyka związków nieskrobiowych i ich wpływ na właściwości funkcjonalnych ziarenek skrobi.
Określenie wielkości pierścieni wzrostu i semikrystalicznych lamelli w strukturze ziarenka skrobiowego.
Charakterystyka właściwości termodynamicznych mutantów skrobiowych.
Zastosowanie wysokich ciśnień do modyfikacji.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.