Tajniki rolnictwa precyzyjnego, mobilne laboratorium akwakultury, prozdrowotne przeciwutleniacze w popularnych napojach, fermentacja pod mikroskopem, świadome postawy konsumenckie z #InformPack i oczywiście Brutus, bohater Stacji Badawczej w Popielnie – to atrakcje, które skradły serca gości odwiedzających nasze stoiska podczas targów rolniczych agroWARMA 2023 w Gryźlinach.
W ostatnią niedzielę sierpnia uczestniczyliśmy w organizowanych przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego targach agroWARMA 2023, które odbyły się na lądowisku w Gryźlinach. Na gości odwiedzających nasze stoiska czekał szereg atrakcji, które przybliżały im naukę w atrakcyjny sposób. Głodni wiedzy eksperci mieli szansę na poszerzenie horyzontów i skonfrontowanie wątpliwości bezpośrednio z naszymi naukowcami.
Przetestuj rolnictwo precyzyjne
W symulatorze rolniczym gracz zostaje wprowadzony w świat nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa, gdzie badanie gleby jest podstawą nawożenia i planowania zabiegów na polu. Uzyskane parametry pozwalają na optymalizację zabiegów agrotechnicznych, dzięki czemu gromadzimy oszczędności, które są kluczowe nie tylko w tej grze, ale i na farmie. Podczas Forum Innowacji EIT Food GROW na stanowisku Instytutu można było wcielić się w rolę rolnika i dzięki technologii wirtualnej rzeczywistości przetestować rozwiązania agrotechniczne, które pozwalają na zrównoważoną produkcję żywności.
Mobilne laboratorium akwakultury
Zaprezentowaliśmy na nim niezwykłe metody wspomagania rozrodu zwierząt, które wykorzystujemy w naszym Instytucie. Dzięki innowacyjnym technikom poprawiamy cechy produkcyjne ryb, co pozwala na stworzenie zupełnie nowych odmian zwierząt hodowlanych. Na przykładzie tworzenia nowego mieszańca międzygatunkowego ryb łososiowatych, zaprezentowaliśmy fascynujący proces kriokonserwacji gamet. Uczestnicy dowiedzieli się, jak ta zaawansowana metoda może pomagać w kreowaniu nowych odmian zwierząt hodowlanych. W trakcie warsztatów zaprezentowaliśmy również, jak z pomocą ciepłego azotu tworzymy tzw. banki genów. To jakby zatrzymać czas, przechowując unikalne geny, które są niezwykle cenne dla naszej przyszłości.
Polifenole w żywności
W ramach warsztatu uczestnicy mieli okazję samodzielnie przeprowadzić doświadczenie chemiczne mające na celu wykrycie obecności prozdrowotnych przeciwutleniaczy w sokach i napojach. Do probówek z przygotowanym wcześniej odczynnikiem chemicznym dodawano soki lub inne popularne, słodkie napoje. Zmiana barwy w jasnożółtą świadczyła o dużej zawartości związków o silnym potencjale prozdrowotnym.
Zdrowy ferment
Podczas warsztatu uczestnicy dowiedzieli się na czym polega proces fermentacji mlekowej, dlaczego fermentacja jest naturalną metodą utrwalania żywności, co się dzieje w słoiku podczas kiszenia. Uczestnicy warsztatu samodzielnie wykonali preparaty z soku z kiszonych ogórków i kapusty oraz obejrzeli pod nowoczesnym mikroskopem drobnoustroje odpowiedzialne za „sianie fermentu”. W trakcie pokazu wyjaśniliśmy na czym polega bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz zaproponowaliśmy uczestnikom samodzielne zbadanie jakości mleka przeznaczonego do wytwarzania mlecznych produktów fermentowanych przeprowadzając testy: TOK i Polutest.
#InformPack
W ramach projektu EIT Food #InformPack uczestnicy wzięli udział w warsztatach i interaktywnej grze, która pomogła im sprawdzić, jak radzą sobie z prawidłową segregacją materiałów do pakowania żywności. Rozszyfrowali symbole umieszczane przez producentów na opakowaniach i stworzyli własne torby na zakupy. Goście mogli także podzielić się z nami swoją opinią na temat sposobów, w jaki chcieliby aby informacje na temat racjonalnego podejścia do zakupów, gospodarowania i utylizacji opakowań po żywności były przekazywane konsumentom. Każda opinia jest cenna, ponieważ pomaga naukowcom i producentom żywności opracować „skrojone na miarę” kampanie edukacyjne wspierające rozwój świadomości proekologicznej.
Stacja Badawcza w Popielnie
W trakcie warsztatów Stację Badawczą reprezentowała wypreparowana, naturalnej wielkości sylwetka żubrobizona Brutusa, która jest ikoną Popielna oraz wspomnieniem jej długoletniego rezydenta. Ojcem Brutusa był bizon amerykański, matką – żubrońka, która także była krzyżówką: krowy czerwonej polskiej i żubra. Działania prowadzone w Stacji Badawczej mają na celu ochronę różnorodności biologicznej poprzez hodowlę zwierząt ras zachowawczych (koniki polskie, bydło rasy polska czerwona i nizinna czarno-biała), jak również edukację i propagowanie aktywnego stylu życia.