Poznawanie żywności za pomocą zmysłów i fascynująca praca naukowca zajmującego się analizą sensoryczną żywności z projektem EIT Food „FoodEducators”, nowoczesne technologie wspierające hodowców i rolników w ramach projektu EIT Food „Grow”, hodowla ras zachowawczych i ochrona bioróżnorodności – naukowcy i eksperci naszego Instytutu oraz Stacji Badawczej w Popielnie zapraszają do strefy rozwoju targów rolniczych w Gryźlinach, gdzie w najbliższą sobotę będą dzielić się wiedzą i inspirować do nauki!
1. Wąchaj, dotykaj, rozpoznawaj! | Analiza sensoryczna żywności z FoodEducators
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaką rolę pełnią zmysły podczas jedzenia? Dlaczego zapachy jednych potraw są dla nas szczególnie atrakcyjne, podczas gdy inne niekoniecznie spotkają się z naszym uznaniem? Jak możemy ocenić żywność za pomocą zmysłów: wzroku, słuchu, dotyku, smaku, węchu?
Podczas warsztatów zaprezentujemy uczestnikom kulisy fascynującej pracy naukowca zajmującego się analizą sensoryczną żywności. Tym razem szczególny nacisk położymy na dwa zmysły: węchu i dotyku. Zaprosimy odbiorców do wybrania się z nami w fascynujący świat doznań sensorycznych płynących z żywności i podjęcie wyzwania w rozpoznawaniu zapachów i tekstur.
Pokażemy, jak ważną rolę w żywności odgrywa zapach. W końcu nie tylko zachęca nas do delektowania się pyszną potrawą czy produktem, czasem ostrzega nas również przed zepsutą żywnością, która mogłaby nam zaszkodzić! Naukowcy zaprezentują uczestnikom naturalne zapachy w formie świeżej i suszonej: owoców, warzyw, ziół oraz przypraw. Pokażą również odpowiadające im zapachy sztuczne, tzw. wzorce zapachów, wykorzystywane w laboratorium sensorycznym.
Poznamy też dotyk, najmniej doceniany ze zmysłów, a przecież to dzięki niemu możemy poznać nie tylko teksturę, ale i temperaturę dania. W przypadku żywności ma to ogromne znaczenie, bo kto z nas zjadłby chętnie zimną zupę ogórkową? Naukowcy zaprezentują uczestnikom różne tekstury i opowiedzą o tym, jak możemy opisywać żywność za pomocą dotyku. Warsztaty odbędą się w ramach projektu EIT Food „FoodEducators” , który oferuje bezpłatne materiały edukacyjne przybliżające uczniom szkół podstawowych i średnich zjawiska systemu żywnościowego. Odwiedź nasze stoisko, poznaj nasz program, podejmij wyzwanie! Zaufamy tylko naszym dłoniom i nosom, bez podglądania!


2. Zahibernowane komórki, czyli jak nauka może wesprzeć hodowców bydła | EIT Food Grow
Warsztaty przygotowane w ramach projektu EIT Food GROW będą miały charakter interaktywnych zajęć, podczas których naukowcy krok po kroku pokażą uczestnikom, jak nowoczesne technologie wspierają hodowlę bydła i w jaki sposób przyczyniają się do budowania bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego.
Najpierw uczestnicy będą mogli zobaczyć pod mikroskopem gamety, czyli komórki rozrodcze zwierząt, a następnie przyjrzeć się procesowi ich przechowywania w ciekłym azocie i późniejszego rozmrażania. Eksperci szczegółowo wyjaśnią, jak ocenia się jakość męskich komórek rozrodczych po rozmrożeniu i dlaczego ma to znaczenie dla skuteczności rozrodu. Kolejnym etapem będzie pokaz procedur związanych z pozaustrojową hodowlą zarodków – od pobierania i przygotowania komórek jajowych, przez zapłodnienie in vitro, aż po rozwój zarodków w warunkach laboratoryjnych.
Dzięki udziałowi w warsztatach uczestnicy zrozumieją, jak biotechnologia wspiera nowoczesną hodowlę – pozwalając na lepsze wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt, ograniczenie strat hodowlanych i poprawę efektywności produkcji. Zobaczą też, że technologie te mają bezpośredni wpływ na kształtowanie odpornego systemu żywnościowego, w którym liczy się zarówno dobrostan zwierząt, jak i bezpieczeństwo żywnościowe ludzi.
Warsztaty będą miały formę otwartego dialogu – każdy uczestnik będzie mógł zadawać pytania, dzielić się swoimi doświadczeniami i szukać praktycznych rozwiązań razem z ekspertami. Dzięki temu wiedza teoretyczna zostanie powiązana z realnymi potrzebami rolników i hodowców.
3. Hodowla ras zachowawczych i ochrona bioróżnorodności | Stacja Badawcza w Popielnie
Poznaj stację badawczą Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN! To właśnie tutaj, w samym sercu Puszczy Piskiej, nasza stacja prowadzi działania ukierunkowane na ochronę bioróżnorodności, w tym hodowlę ras zachowawczych, a także edukację i turystykę.
Na stoisku zaprezentujemy obszary działania stacji. Uczestnicy dowiedzą się, jak tworzenie obszarów chronionych, ochrona siedlisk czy zapobieganie rozprzestrzenianiu się gatunków inwazyjnych wspierają różnorodność biologiczną, o której ostatnio sporo się słyszy. Na przykładzie krowy rasy Polska Czerwona eksperci stacji wyjaśnią, czym jest hodowla rasy zachowawczej i czemu służy zachowanie unikalnych cech zwierząt gospodarskich, takich jak odporność czy długowieczność. Sięgniemy również po rys historyczny stacji, w tym prowadzoną w przeszłości hodowlę bobra europejskiego. Poznamy również zwierzęta dziko żyjące w lesie, a w przypadku naszej stacji badawczej to nie tylko sarny czy jelenie, ale także… konie! Gości, którzy nie odwiedzili jeszcze Popielna, zachęcimy do wizyty, opowiadając o naszych zagrodach pokazowych, w których można zobaczyć muła, owcę wrzosówkę czy żubronia.