O zmianach w sektorze żywności i wpływie kobiet na te zmiany rozmawiały uczestniczki czwartej edycji warsztatów EIT Food WE Lead Food Polska. W wydarzeniu wzięły udział liderki, które kierują badaniami naukowymi, prowadzą swoje biznesy, zakładają sturtupy, realizują projekty edukacyjne i kreują nowe strategie polityczne w branży rolno-spożywczej.
Warsztaty odbyły się 28 maja gościnnie w przestrzeniach Ambasady Francji w Warszawie. Ich celem jest budowa ogólnopolskiej społeczności ekspertek, które wspierają się nawzajem i wspólnie działają na rzecz zdrowego, bezpiecznego i zrównoważonego sektora żywności.
Był to dzień pełen inspirujących spotkań, wystąpień oraz rozmów o kluczowych wyzwaniach stojących przed systemem żywnościowym nie tylko w Polsce, ale i na świecie. W tegorocznej edycji warsztatów wzięło udział ponad 40 liderek.
Spotkanie otworzył i powitał gości Ambasador Francji w Polsce, Etienne de Poncins. Dyplomata podkreślił, że spotkanie w pełni wpisuje się w politykę francuską, która ma na celu umacnianie pozycji kobiet. – Jesteśmy głęboko przekonani, że uniezależnienie kobiet jest dźwignią transformacyjną dla bardziej inkluzywnego, innowacyjnego i zrównoważonego rolnictwa. I do tego staramy się panie tutaj zachęcać, gromadząc liderki, przedsiębiorczynie i naukowczynie z sektora rolno-spożywczego.
Warsztaty WE Lead Food organizowane są w kilku krajach Europy. Ich organizatorem w Polsce jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
– Jako Instytut jesteśmy dumni, że po raz kolejny możemy organizować takie świetne przedsięwzięcie które ma wzmocnić kobiety na drodze do sukcesu, ma być pewnego rodzaju trampoliną do tego, żeby realizować cele w nauce i biznesie, powiedziała prof. dr hab. Monika M. Kaczmarek, dyrektorka Instytutu. – Ja sama byłam uczestniczką pierwszych takich warsztatów i jestem przekonana, że przyniosą one ogromne korzyści dla wszystkich tu obecnych pań, podkreśliła naukowczyni.
W ramach wydarzenia odbyła się sesja inspiracji z udziałem kobiet, które zarządzają w duchu odpowiedzialności i rozwoju: Tatiana Frémond, restauratorka i przedsiębiorczyni, dr inż. Katarzyna Pala, CEO sturtupu Future4Food Technologies i Renata Krysiak, CEO startupu VegeLIO. Uczestniczki panelu inspirowały inne kobiety do działań, opowiadały o swoich zmaganiach w prowadzeniu biznesu, i drodze do sukcesu.
Sesję inspiracyjną poprowadziła Iwona Kieda, z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, koordynatorka projektu WE Lead Food w Polsce.
– Przyjrzałyśmy się Waszym działaniom i postrzegamy was jako liderki w swoich obszarach. Myślicie perspektywicznie, wpływacie na innych, motywujecie ich do działania i jesteście zorientowane na przyszłe pokolenia. Właśnie takich otwartych i kreatywnych umysłów potrzebuje współczesny sektor żywności – zauważyła koordynatorka.
Podczas warsztatów odbyła się również sesja rozwoju kompetencji przywódczych, którą poprowadziły trenerki Marzena Radzka-Wiśniewska i Lidia Willan. Uczestniczki uczyły się jak planować i osiągać swoje cele w życiu zawodowym.
– Wiemy, że nasz system żywności nie jest tak dobry, jak mógłby być. Może być zdrowszy, bardziej zrównoważony. I kobiety nie są problemem w tym systemie – kobiety kreują rozwiązania. WE Lead Food stawia na kobiety liderki, by wstrząsnąć systemem i zbudować bardziej zrównoważony model żywnościowy – inspirowała podczas łączenia online Shima Barakat, pomysłodawczyni i koordynatorka projektu We Lead Food w Europie.
Następnie odbyła się sesja networkingowa i prezentacje startupów stworzonych przez kobiety. Swoje zdrowe napoje zaprezentowały Kamila Knap i Agnieszka Lepka, założycielki spółki Shroom, która produkuje funkcjonalne napoje wellness oparte na ekstraktach z grzybów i roślin. Swoją markę przedstawiła również Daria Latała, właścicielka gospodarstwa i twórczyni zdrowych napojów Kombucha Baddi.
A co o warsztatach myślą inne kobiety, uczestniczki, organizatorki i zarazem liderki w swoich dziedzinach?
Agnieszka Jankowska, Ministerstwo Rozwoju Wsi i Rolnictwa
– Ministerstwo wspiera wszelkie inicjatywy mające na celu sieciowanie kobiet, rozwój rolniczek oraz zdobywanie przez nie wiedzy i wprowadzanie innowacji w swoich gospodarstwach. Dlatego tego typu spotkania i warsztaty są godne polecenia i niezwykle cenne – umożliwiają zdobycie nowej wiedzy, rozwój umiejętności oraz budowanie sieci kontaktów.
Bożena Bochenek, Attaché ds. rolnych
– Ambasada bardzo mocno działa na rzecz umacniania pozycji kobiet w życiu kulturalnym, społecznym, ale i gospodarczym. Fantastyczne w inicjatywie We Lead Food jest to, że łączy szeroko kobiety działające w sektorze rolno-spożywczym – naukowczynie, sturtuperki, restauratorki, rolniczki. I fajne jest to, że łączy również dyplomację. Jesteśmy kobietami dyplomatkami i działamy na rzecz tego, żeby łączyć kobiety sektora rolno-spozywczego.
Aleksandra Okońska-Jaruga, Instytut Uprawy i Nawożenia Gleboznawstwa, Państwowy Instytut Badawczy
– Jest to niezwykle inspirujące wydarzenie, które pokazuje horyzonty, a raczej ich brak w działalności kobiet nie tylko w nauce, ale też w relacjach, jakie mogą stworzyć w biznesie przy obopólnych zyskach – i dla nauki i dla biznesu.
Kamila Knap, sturtup Shroom
– takie inicjatywy są bardzo cenne dla tworzenia ekosystemu startupowego w obszarze żywności w Polsce, który cały czas się rozwija. Kobiet w biznesie cały czas nie ma wystarczająco, zwłaszcza w sektorze agro-food. Także integrujmy się dziewczyny, poznawajmy bo może wyjść z tego dużo fajnych działań i projektów.
Agnieszka Tokarz, catering dietetyczny Nice to Fit You
– Przyjechałam po motywację, po wsparcie, którego nam kobietom brakuje. Chcę otoczyć się siłą kobiet. Bardzo spodobał mi się panel ekspercki, gdzie mogłam posłuchać zmagań – tych samych, z którymi borykamy się jako kobiety na co dzień. Wspólnie możemy się powspierać.
Marta Kaczmarek, EIT
– dla Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii wszystkie aspekty z tzw. gender mainstrining są bardzo ważne, nie tylko w obszarze food. W każdym z tych obszarów dbamy aby kobiety, liderki, miały odpowiednie umiejętności, do tego żeby pokazywać na zewnątrz jak cudowne rzeczy potrafią robić i wzmacniać je także na rynku pracy w tym obszarze. Dlatego te inicjatywy które są wdrażane przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie są kluczowe.
Partnerzy wydarzenia
Ambasada Francji w Polsce, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, Fundacja Agro Women.
Szkolenie jest częścią projektu #WELeadFood finansowanego przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności (EIT Food). Już dziś dołącz do sieci ekspertek i weź udział w 8-tygodniowym programie głównym, który startuje jesienią: ZAPISZ SIĘ