W Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie podczas XVII/XVIII Gali Laur „Najlepszym z Najlepszych” marszałek Gustaw Marek Brzezin nagrodził ambasadorów województwa, którzy wyróżnili się na forum krajowym i międzynarodowym, osiągnęli sukces doceniony przez niezależne gremia i przyczynili się do budowania pozytywnego wizerunku Warmii i Mazur. Nagrody wręczono w 10 kategoriach.
Z dumą informujemy, że w kategorii „Społeczeństwo, nauka i kultura”, uznanie kapituły i Laur „Najlepszym z Najlepszych” zdobył Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN za realizację międzynarodowego projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Od 2019 roku naukowcy Instytutu popularyzują wiedzę na temat żywności i zdrowego odżywiania podczas takich akcji jak Science SOS, Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania czy warsztaty laboratoryjne Trust your Food. Do tej pory w akcjach prowadzonych przez Instytut wzięło udział już niemal 8000 osób z całej Polski. W inicjatywę włączyło się m.in. Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, Centrum Nowoczesności „Młyn Wiedzy” w Toruniu, Politechnika Śląska i Galeria Warmińska w Olsztynie.
To już piąty Laur dla naszego Instytutu. Marszałek województwa uhonorował nas w związku z tym „Brązowym Laurem Najlepszym z Najlepszych”. W 2008 roku Laur za wybitne osiągnięcia naukowe otrzymali prof. Mariusz Piskuła, prof. Dariusz Skarżyński i prof. Ryszard Amarowicz. Rok później, w kategorii Nauka i Edukacja, uhonorowane zostały dr hab. Marta Siemieniuch, dr hab. Agnieszka Wacławik i dr hab. Mariola Słowińska. W 2018 roku kapituła konkursu nagrodziła Instytut za szczególne zasługi w promowaniu Warmii i Mazur, m.in. poprzez organizację Europejskiej Nocy Naukowców. Z kolei w 2019 roku, w kategorii „Społeczeństwo, Nauka i Kultura”, wyróżniono grupę badawczą prof. Barbary Gawrońskiej-Kozak.
Konkurs „Laur Najlepszym z Najlepszych” organizowany jest od 2004 roku. Do tej pory kapituła konkursu wyróżniła ponad 500 ambasadorów województwa warmińsko-mazurskiego w kilkunastu kategoriach, m.in. nauka, kultura, edukacja, środowisko, innowacje i rozwój.
Zdj. Wrota Warmii i Mazur, Archiwum IRZiBŻ
Oglądaj:
Czytaj: