„Współczesne wyzwania i problemy w produkcji drobiarskiej” pod tym hasłem odbyły się warsztaty EIT Food CHAMPP, które Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN zorganizował 14 listopada br. w Grajewie.
Warsztaty były skierowane do pracowników branży drobiarskiej, szczególnie z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, i były połączone z wizytą studyjną w wytwórni pasz Agrocentrum. Tematyka spotkania skupiła się m.in. na nowych rozwiązaniach i trendach w produkcji drobiarskiej; obawach i oczekiwaniach konsumentów i warunkach dalszego rozwoju drobiarstwa w Polsce i na świecie. Wykłady i dyskusje poprowadzili: Prof. Zenon Zduńczyk, dr Joanna Fotschki, dr Lidia Markiewicz (IRZiBŻ), Prof. Jan Jankowski (UWM Olsztyn) a także Małgorzata Młynarska (EIT Food RIS HUB), Antonio Del Casale (Microbion) oraz Agnieszka Jamińska (Sat-Agro).
Projekt EIT Food CHAMPP: Współczesne wyzwania i problemy w produkcji drobiarskiej, którym kieruje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, jest realizowany w 4 krajach – Polsce, Litwie, Węgrzech i Włoszech. Obok Instytutu, uczestniczą w nim partnerzy z Uniwersytetu w Belfaście, Uniwersytetu w Turynie, Uniwersytetu w Hohenheim oraz firmy Microbion.
Galeria