Kiedy myślimy o grzybach, oczami wyobraźni widzimy jesienny las, wiklinowy kosz i kalosze. Jednak królestwo grzybów to nie tylko grzyby kapeluszowe, które tak chętnie zbieramy. To także grzyby mikroskopijne – pleśnie i drożdże, które są cennym źródłem m.in. witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Czy wiecie, że penicylina, pierwszy antybiotyk, jest otrzymywana właśnie przy udziale pleśni? Kolejne spotkanie Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania poświęciliśmy grzybom i ich wartościom odżywczym, a mówi o nich mgr inż. Marzena Lenkiewicz z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności. Partnerem #AnnualFoodAgenda w Polsce obok Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk jest koncern spożywczy Maspex. #HealthierNutrition

www.annualfoodagenda.com