Przez ostatnie lata mogliśmy obserwować dwa ciekawe zjawiska związane ze spożyciem chleba. Po pierwsze, jemy go coraz mniej, bo wraz z modą na diety eliminacyjne, chleb stracił na popularności. Po drugie, coraz częściej sięgamy po sprawdzone przepisy i samodzielnie wypiekamy chleb. O tym co dobrego znajdziemy w chlebie i dlaczego warto dbać o jego obecność w naszej diecie opowiada w Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania dr Małgorzata Wronkowska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności. Partnerem #AnnualFoodAgenda w Polsce obok Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk jest koncern spożywczy Maspex. #HealthierNutrition