Niemal każdy produkt spożywczy ma w swoim składzie aromaty spożywcze. To dzięki nim czasem dokonujemy wyborów konsumenckich za pomocą… nosa! Czym różnią się aromaty naturalne od sztucznych i syntetycznych identycznych z naturalnymi? I czy wszystkie są dla nas bezpieczne? Dlaczego wybierając się do sklepu po cukier waniliowy, najczęściej wracamy do domu z cukrem wanilinowym? Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania gościła dr Małgorzatę Starowicz z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, która rozwieje wszystkie nasze wątpliwości dotyczące aromatów spożywczych.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności. Partnerem #AnnualFoodAgenda w Polsce obok Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk jest koncern spożywczy Maspex. #HealthierNutrition

www.annualfoodagenda.com