Każdy Polak zjada przeciętnie 31 łyżeczek cukru dziennie. Czy do życia potrzebny nam jest cukier? Czy cukier cukrowi jest równy? Zapominamy o tym, że cukier ma „różne oblicza” i nie musi być wcale dodatkiem. Naturalnie występuje chociażby w owocach w postaci fruktozy. Czym grozi spożywanie fruktozy w nadmiarze i jak może wpływać na nasz mózg i jego funkcjonowanie? Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania gościła dr Julię Jarosławską, która rozprawiła się z wieloma słodkimi mitami.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com