Jedząc mięso drobiowe możemy zakazić się kampylobakteriozą, która u człowieka powoduje zakażenie żołądka i jelit. Co roku rozpoznaje się ją u 200 tys. Europejczyków! Aby zapobiec temu zjawisku naukowcy zaprzęgają do walki z bakteriami nieszkodliwe dla ludzi i środowiska bakteriofagi. Na czym polega ich działanie i jak sami możemy uchronić się przed zakażeniem kampylobakteriozą w swojej kuchni? O tym opowiedziała dr Anna Ogrodowczyk w kolejnej odsłonie Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com