W kolejnej odsłonie Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania poruszyliśmy te bardziej i mniej znane fakty związane z tkanką tłuszczową. Mówiliśmy o problemie otyłości i nadwagi, ale też syndromie TOFI, czyli „otyłości ukrytej”. Poznaliśmy komórki tłuszczowe, które są bardzo pożądane, bo „pożerają” kalorie. Mowa tu o brązowej tkance tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie, a jej zadaniem jest utrzymywanie prawidłowej ciepłoty ciała. Ekspertem była dr Emilia Gospodarska, która przybliżyła nam zagadnienie „dobrej” i „złej” tkanki tłuszczowej.
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.