
Zmysły w badaniu żywności i angażowanie uczniów w zjawiska systemu żywnościowego, zahibernowane komórki na rzecz hodowli oraz zrównoważonego systemu żywnościowego, bioróżnorodność i hodowle zachowawcze dla ochrony zasobów genowych – za przybliżanie gościom targów rolniczych wiedzy z tych obszarów naukowcy Instytutu oraz eksperci naszej Stacji Badawczej w Popielnie zostali wyróżnieni statuetką „HIT TARGÓW”.
– To wyróżnienie jest dowodem, jak bardzo potrzebna jest obecność nauki w świadomości społeczeństwa. Rolnicy są dla adresatem działań realizowanych w ramach projektu EIT Food GROW, tym bardziej cieszy, że to właśnie agroWARMA2025 doceniła nasz wysiłek. – mówi dr Tomasz Jeliński, koordynator projektu z ramienia Instytutu.
Oprócz rolnictwa, w trakcie targów mocno wybrzmiała edukacja. – Goście, którzy odwiedzali nasze stoisko, z wdzięcznością podkreślali, jak ważne jest przekazywanie wiedzy w sposób przyjazny i ciekawy, widząc, że ich pociechy chętnie słuchają naukowców, zaglądają pod mikroskop, angażują nosy i dłonie, ucząc się o zmysłach w badaniu żywności. Sposób, w jaki przekazujemy wiedzę, jest priorytetem w realizowanym przez nas projekcie EIT Food FoodEducators i cieszymy się, kiedy możemy wyjść z naszymi działaniami do szerszej publiczności – podsumowuje Justyna Banasiak, koordynatorka projektu z ramienia Instytutu.
Na instytutowym stoisku nie zabrakło również tematów nierozerwalnie związanych ze Stacją Badawczą w Popielnie: żubroniobizona Brutusa, wieloletniego rezydenta Stacji, który na pamiątkę swojej wyjątkowości został poddany taksydermii (spreparowaniu) i obecnie pełni rolę muzealium, koników polskich oraz innych działań ukierunkowanych na ochronę biologicznej różnorodności. O pełnym repertuarze aktywności, jakie przygotowali dla gości XXXI Jesiennych Targów Rolniczych pracownicy Instytutu, pisaliśmy tutaj.