Jesteś studentem i masz pomysł na wykorzystanie odpadów spożywczych? Chcesz przedstawić swój plan ekspertom, ale i skonfrontować go z realnymi potrzebami rynku? Podejmij wyzwanie EIT Food „Waste-to-Value” i dołącz do kursu, dzięki któremu przyczynisz się do rozwoju gospodarki obiegu zamkniętego, spotkasz mentorów ze świata nauki i biznesu i zdobędziesz szansę na stworzenie prototypu swojego pomysłu.
O programie
Program Food Solutions „Waste-to-Value” to ekscytująca szansa dla studentów, by rozwijać gospodarkę o obiegu zamkniętym przez przekształcanie odpadów spożywczych w wartościowe biomateriały. Dzięki ustrukturyzowanym blokom nauczania i praktycznemu wymiarowi kursu, uczestnicy w trakcie 7 miesięcy rozwiną w sobie postawę przedsiębiorczości, poznają ekosystemy innowacji i praktyki zrównoważonego rozwoju.
Dołącz do kursu, jeśli chcesz:
- poznać gospodarkę o obiegu zamkniętym,
- rozwinąć kompetencje, m.in. rozwiązywania problemów, przywództwa i krytycznego myślenia,
- obudzić w sobie podejście projektowe myśląc o systemie żywnościowym, od łańcucha dostaw, przez pakowanie, po marketing,
- stworzyć profesjonalny biznesplan i koncepcję innowacji,
- pracować pod okiem mentorów – ekspertów branży,

Struktura programu
Program rozpoczyna się od wydarzenia inauguracyjnego (w trybie online, planowany termin: koniec marca), a następnie obejmuje: ustrukturyzowane bloki nauczania oraz sesje prezentacji pomysłów (pitching).
Bloki nauczania o przedsiębiorczości i innowacjach:
- Rynek – Ocena potencjału Twojej innowacji;
- Klienci – Identyfikacja grupy docelowej i propozycji wartości;
- Model biznesowy – Skuteczne dostarczanie wartości;
- Marketing – Angażujące docieranie do odbiorców;
- Finanse – Podstawy finansowe dla Twojego przedsięwzięcia.
Uczestnicy wezmą udział w trzech sesjach pitchingu, aby skutecznie zaprezentować swoje pomysły, otrzymać wartościowy feedback i dopracować swoje pomysły pod okiem ekspertów. Mentoring od liderów branży pomoże przekształcić pomysły w realne modele biznesowe.
Możliwości kariery
Program przygotowuje studentów do różnych ścieżek zawodowych, w tym:
- Przedsiębiorczości – Założenia własnej firmy,
- Start-upów – Pracy w innowacyjnych przedsiębiorstwach,
- Doradztwa – Zostania konsultantem ds. innowacji,
- Przedsiębiorczości na poziomie organizacji – Wprowadzania zmian w organizacjach,
- Badań i rozwoju – Pracy w sektorze spożywczym.
Absolwenci programu mieli możliwość współpracować z wiodącymi firmami, takimi jak Puratos, lub założyć własne start-upy.
Kto może aplikować?
Program jest skierowany do studentów, którzy znajdują się na etapie pomysłu swojej innowacji i chcą rozwinąć prototyp. Jeśli jesteś studentem studiów licencjackich, magisterskich lub doktoranckich z zakresu technologii żywności, inżynierii rolniczej, dietetyki, ekonomii, zarządzania, lub innych pokrewnych dziedzin, możesz aplikować. Priorytet będą miały osoby ze znajomością języka angielskiego co najmniej na poziomie B1-B2.
Międzynarodowy program umożliwia stypendia, dzięki którym udział w kursie o wartości 3 500 € jest bezpłatny. Dodatkowo pierwsza zwycięska drużyna będzie miała szansę wygrać nagrodę w wysokości 1 500 €.
Bądź częścią zmiany, aplikuj już teraz!
Masz pytania? Skontaktuj się z nami:
Dagmara: d.zlotkowska@pan.olsztyn.pl
Małgorzata: m.starowicz@pan.olsztyn.pl
—
Program “Waste-to-Value” Food Solutions organizowany jest we współpracy z Foodback, Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Yaşar University oraz İzmir Agricultural Technology Center.

EIT FOOD to największa i najbardziej dynamiczna społeczność innowacji w branży spożywczej. Tworzy połączenia w całym systemie żywnościowym i napędza innowacje: między startupami i korporacjami, przedsiębiorcami i inwestorami, konsumentami i przemysłem, badaniami i działaniami, teraźniejszością i przyszłością.
