Budowanie odporności za pomocą żywności, korzyści i zagrożenia, które wiążą się z popularnymi dietami, takimi jak low FODMAP, śródziemnomorska, ketogeniczna, DASH, roślinna, bezglutenowa, fleksitariańska – to tylko niektóre z tematów popularno-naukowej konferencji „Jak jeść by zdrowo żyć – czy każda dieta jest dla Ciebie?, która odbędzie się online już 19 i 20 kwietnia. 

Konferencja jest adresowana zarówno do osób śledzących trendy żywieniowe, jak i tych, którzy po specjalną dietę sięgają w celach terapeutycznych.

Udział w konferencji jest bezpłatny, jednak wymagana jest wcześniejsza rejestracja.

Rejestracja – dzień I;

Rejestracja – dzień II.

Program konferencji

SESJA I – 19 kwietnia 2024

12:05
Dieta jako warunek zdrowia- sposób żywienia czy styl życia?
dr inż. Joanna Ciborska
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

12:45
Euforia smaku, ochrona zdrowia: magia diety Śródziemnomorskiej
dr hab. inż. Ewa Żary-Sikorska
Politechnika Bydgoska

13:25
Fleksitariańskie okna żywieniowe w profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych
dr Marta Lonnie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

14:05
Dieta DASH – (nie)tajemny sposób do walki z nadciśnieniem i nie tylko
dr Dawid Madej
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

14:45
Diety roślinne – korzyści i zagrożenia według aktualnego stanu wiedzy
dr Michał Boraczyński
Uniwersytet-Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

SESJA II – 20 kwietnia 2024

9:00
Immunonutrition: sekrety odporności na talerzu
dr hab. n. med. Wojciech Feleszko
Warszawski Uniwersytet Medyczny

9:40
G-free – czy dieta bezglutenowa jest dla Ciebie?
dr hab. Urszula Krupa-Kozak, prof. Instytutu
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

10:20
Dieta low FODMAP – moda czy naukowo udowodniona metoda wspomagania leczenia w dolegliwościach jelitowych?
dr n. med. Dagmara Bogdanowska-Charkiewicz
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

11:00
Dieta ketogeniczna – z czym to się je?
dr Natalia Drabińska
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

Współorganizatorzy/Sponsorzy

Data publikacji: 10.04.2024