Skip to main content

Najważniejsze osiągnięcia naukowe ZCiFWŻ


  • Identyfikacja nowych związków fenolowych z rzepaku, lnu i zielonej herbaty.
  • Wspólnie z Laboratorium Analizy Sensorycznej ustalenie zależności między cierpkością ekstraktów z nasion roślin strączkowych a zawartością w nich tanin i związków fenolowych ogółem.
  • Porównanie aktywności przeciwutleniającej kilkunastu fenolokwasów.
  • Opatentowanie uzyskiwania ekstraktu związków przeciwutleniających z mącznicy lekarskiej (Pegg R.B., Barl B., Amarowicz R.: Process for producing antioxidant extract from bearberry plant. United States Patent – US 6,660,320 B1).
  • Opracowanie algorytmu dla liczbowego opisu indeksu struktury żywności (mikrostruktura pszenicy, porowatość pieczywa, bezinwazyjna detekcja porażenia ziarna zbóż, sery).
  • Charakterystyka związków nieskrobiowych i ich wpływ na właściwości funkcjonalnych ziarenek skrobi.
  • Określenie wielkości pierścieni wzrostu i semikrystalicznych lamelli w strukturze ziarenka skrobiowego.
  • Charakterystyka właściwości termodynamicznych mutantów skrobiowych.
  • Zastosowanie wysokich ciśnień do modyfikacji.