Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania przybliżają fakty i ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania, a także rozprawiają się z powszechnymi mitami na temat żywności i żywienia.

Które ryby są najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3? Dlaczego warto regularnie sięgać po kalafior, brokuł czy kalarepę? Kiedy chleb jest najzdrowszy? Czy pleśń jest zawsze szkodliwa? Dlaczego osoby tolerujące gluten nie powinny stosować diety eliminującej to białko? Czy mleko roślinne jest odpowiednie dla małych dzieci? To tylko niektóre z codziennych dylematów konsumentów, o których rozmawiamy z ekspertami w serii popularno-naukowych podcastów.

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania to kolejna odsłona projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży do poprawy nawyków żywieniowych konsumentów i wzrostu ich zaufania do sektora żywności w Europie.

ryby
bezglutenowe
mleko
chleb
utrwalanie
antyoksydanty
alergie
krzyzowe
grzyby
aromaty