Co powinniśmy wiedzieć o celiakii?

Międzynarodowy Dzień Celiakii obchodzony jest 16 maja we wszystkich krajach należących do Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS…

Czytaj więcej



Zrozumieć adenomiozę – kobiecą chorobę podobną do endometriozy

Do niedawna uważano, że jeśli kobieta ma problem z intensywnym krwawieniem miesiączkowym, płodnością lub bólami okołomenstruacyjnymi…

Czytaj więcej

Geny człowieka nie nadążają z adaptacją do współczesnej diety

Funkcjonowanie naszego organizmu jest wynikiem ewolucji Homo sapiens. Zwykle ludzki genom adaptuje się do zmian w środowisku…

Czytaj więcej



Krok w kierunku „szczepionki” na alergię na białko jaj

Limfocyty to białe krwinki, które regulują pracę układu odpornościowego. Jeśli się je „doświadczy” np. kontaktem …

Czytaj więcej

Naukowcy: nadchodzi wiosna, więc wystaw twarz do słońca i złap trochę witaminy D

Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli…

Czytaj więcej



Genom ponad genomem – prof. Carsten Carlberg, ERA Chair WELCOME2

Nasza codzienna dieta składa się z węglowodanów, lipidów, białek, minerałów i witamin…

Czytaj więcej

PAN1

Ewolucja, migracje ludzi i niedobory witaminy D

Kiedy organizmy nauczyły się syntetyzować witaminę D? Jak zmieniały się jej funkcje w trakcie ewolucji…

Czytaj więcej



PAN1

Karty Przyszłości – Produkcja Żywności 2100

Zastanówmy się, jak mógłby wyglądać rok 2100 z perspektywy produkcji żywności…

Czytaj więcej