Pocztówka z Popielna

​Stacja Badawcza PAN w Popielnie i jej mieszkańcy w reportażu magazynu Plus Ekologia…

Czytaj więcej



Pionierskie badania. Polska uczona zmienia owoce w superwartościowy proszek

Zamiast 4 jabłek – 2 łyżeczki proszku owocowego z naturalnymi związkami bioaktywnymi, witaminami…

Czytaj więcej

Prebiotyki w walce z celiakią

Doktorantka z Instytutu PAN w Olsztynie zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa…

Czytaj więcej



Więcej białka z roślin dla Europy

Komosa ryżowa, amarantus, ciecierzyca to znakomite źródła białka roślinnego, wciąż niedoceniane w Europie…

Czytaj więcej

Matczyna dieta a zachowanie zdrowia przyszłych pokoleń

Dotychczas wykazano, że stan odżywienia matki może mieć wpływ na prawidłowy rozwój zarodka płodu w łonie matki …

Czytaj więcej



Polscy naukowcy pracują nad lepszą żywnością

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie bierze udział w pracach nad ulepszeniem produkcji roślin bogatych w białko…

Czytaj więcej

Genotyp sarny europejskiej zamieszkującej Francję i Polskę może się różnić

Sarny europejskie w obrębie tego samego gatunku mogą mieć zróżnicowane genotypy. Osobniki zamieszkujące Francję mogą różnić …

Czytaj więcej



Brutus – dożywotni rezydent stacji badawczej w Popielnie

Żubrobizon Brutus, wyjątkowa hybryda trójrodzajowa, mieszka w Stacji Badawczej Polskiej Akademii Nauk w Popielnie.

Czytaj więcej