Branża rolno-spożywcza atrakcyjnym obszarem dla rozwoju start-upów

Foodhaton, warsztaty dla start-upów i specjalne programy inkubacyjne. To między innymi takie działania…

Czytaj więcej



Ważna inwestycja w Popielnie

S​tacja Badawcza w Popielnie rusza z wielką inwestycją. Ścieżki turystyczne dla pieszych i rowerzystów, wiaty z miejscem na odpoczynek…

Czytaj więcej

Pocztówka z Popielna

​Stacja Badawcza PAN w Popielnie i jej mieszkańcy w reportażu magazynu Plus Ekologia…

Czytaj więcej



Pionierskie badania. Polska uczona zmienia owoce w superwartościowy proszek

Zamiast 4 jabłek – 2 łyżeczki proszku owocowego z naturalnymi związkami bioaktywnymi, witaminami…

Czytaj więcej

Prebiotyki w walce z celiakią

Doktorantka z Instytutu PAN w Olsztynie zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa…

Czytaj więcej



Więcej białka z roślin dla Europy

Komosa ryżowa, amarantus, ciecierzyca to znakomite źródła białka roślinnego, wciąż niedoceniane w Europie…

Czytaj więcej

Matczyna dieta a zachowanie zdrowia przyszłych pokoleń

Dotychczas wykazano, że stan odżywienia matki może mieć wpływ na prawidłowy rozwój zarodka płodu w łonie matki …

Czytaj więcej



Polscy naukowcy pracują nad lepszą żywnością

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie bierze udział w pracach nad ulepszeniem produkcji roślin bogatych w białko…

Czytaj więcej