Skip to main content

Oddział Nauk o Żywności


Kontakt:

dr hab. Barbara WRÓBLEWSKA, prof. nadzw.
Zastępca Dyrektora ds. Naukowych
e-mail: b.wroblewska@pan.olsztyn.pl
tel. +48 89 523 46 88
fax: +48 89 524 01 24

ZAKŁAD BIOSENSORÓW

kontakt: prof. dr hab. Jerzy Radecki
tel. +48 89 523 46 12; e-mail:j.radecki@pan.olsztyn.pl

  • potencjometria,
  • cykliczna woltamperometria,
  • spektroskopia impedancyjna,
  • waga kwarcowa,
  • pomiar kąta zwilżalności,
  • mikroskopia sił atomowych,
  • mikroskopia prądu tunelowania,
  • skaningowa mikroskopia elektrochemiczna,
  • metoda rezonansu plazmonów powierzchni.

ZAKŁAD IMMUNOLOGII I MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI

kontakt: dr hab. Barbara Wróblewska, prof. nadzw.
tel. +48 89 523 46 88; e-mail: b.wroblewska@pan.olsztyn.pl

I. Weryfikacja przydatności technologicznej materiału biologicznego:

  • badanie aktywność fermentacyjnej szczepów,
  • screening aktywności enzymatycznej,
  • badanie żywotności/przeżywalności  szczepów w produktach spożywczych świeżych i po przechowywaniu,
  • badanie wrażliwość na czynniki technologiczne (tj. temperatura, ciśnienie, pH, i inne;  standardowo na podłożach wybiórczych, selektywnych lub namnażających),

II. Weryfikacja aktywności prozdrowotnej kultur bakteryjnych:

  • badanie zdolności adhezji do śluzu i komórek nabłonkowych,
  • badanie aktywności antybakteryjnej wobec patogenów przewodu pokarmowego (Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, i inne wg potrzeby),
  • badanie oporności szczepów na antybiotyki,
  • badanie przeżywalności w niekorzystnych warunkach przewodu pokarmowego,
  • zdolność stymulacji równowagi mikroflory jelitowej,
  • badanie właściwości immunomodulacyjnych,
  • badanie właściwości pro-/antyalergicznych,

III. Ocena jakości mikrobiologicznej produktów spożywczych i surowców roślinnych (wg obowiązujących norm)

  • molekularna jakościowa charakterystyka ekosystemów bakteryjnych (produkty spożywcze, treść przewodu pokarmowego, kał ludzi i zwierząt) metodą PCR-DGGE na poziomie eubakterii lub wybranej grupy/rodzaju bakterii. Analiza może być prowadzona na materiale uzyskanym z badań in vitro oraz in vivo;
  • identyfikacja molekularna bakterii do gatunku metodą PCR z wykorzystaniem starterów komplementarnych do 16S rRNA;
  • typowanie molekularne szczepów bakterii metodą PCR-RAPD.

IV. Oznaczenie wpływu materiału biologicznego (np. składniki pokarmowe takie jak białka, cukry oraz leki i inne związki) na:

  • aktywność metaboliczną komórek Caco-2 (wykazujących cechy morfologiczno-fizjologiczne zbliżone do enterocytów jelitowych);
  • sekrecję cytokin przez komórki Caco-2;
  • na adhezję bakterii prozdrowotnych i patogennych do komórek Caco-2.

V. Analiza białek metodą elektroforezy dwukierunkowej z wykorzystaniem systemu:

  1. Aparat (Ettan IPGPhor 3), przystosowany do jednoczesnego wykonania ogniskowania w 12 paskach żelowych o różnym zakresie pH i długości od 7-24 cm. Aparat umożliwia wykonywanie analiz techniką DIGE.
  2. Aparat pionowy (Etan DALT six), posiadający wbudowany wymiennik ciepła oraz pompę cyrkulacyjną, przystosowany do wykonania rozdziałów w żelu z użyciem pasków o długości od 7 do 24 cm.
  3. Skaner optyczny (ImageScanner III) umożliwiający analizę densytometryczną żeli i blotów w trybie światła przechodzącego i odbitego.
  4. Oprogramowanie (IMAGE MASTER 2D PLATINUM v.6.0) posiadające funkcje automatycznej i manualnej detekcji spotów, analizę jakościową i ilościową spotów, możliwość porównania kilku żeli w stosunku do żelu referencyjnego, określanie mas cząsteczkowych i wartości pI w stosunku do standardów, normalizację wyników, analizę plików zapisanych w różnych formatach, analizę statystyczną. Oprogramowanie kompatybilne z zestawem do wycinania spotów i dalszej analizy (w tym analizy spektrometrii mas) spotów.

VI. Alergia pokarmowa

  • analiza specyficznych immunoglobulin E (całkowita i specyficzne IgE), metoda ImmunoCap i Euroline
  • analiza poziomu alergennych białek w żywności -mleko (kazeina, β-laktoglobulina), soja, orzeszki ziemne, gluten, jajo, metoda ELISA.

ZAKŁAD CHEMII I BIODYNAMIKI ŻYWNOŚCI

kontakt: prof. dr hab. Henryk Zieliński
tel. +48 89 523 46 06; e-mail: h.zielinski@pan.olsztyn.pl

  • badanie poziomu metabolitów fitozwiązków w płynach biologicznych i tkankach organizmów;
  • analiza biomarkerów metabolizmu spożycia żywności pochodzenia roślinnego;
  • badanie biodostępności składników żywności i wyznaczanie parametrów farmakokinetycznych;
  • analiza metabolomu roślin;
  • ilościowa i jakościowa analiza fitozwiązków:
    • antocyjanów;
    • flawonoli;
    • proantocyjanidyn;
    • izoflawonów;
    • flawononów;
    • katechin;
    • kwasów fenolowych;
    • oligosacharydów;
    • glukozynolanów;
    • produktów degradacji glukozynolanów;
    • tokoferoli;
    • tokotrienoli;
    • fitynianów;
    • związków P6 – P4;
    • kwasów tłuszczowych;
    • witaminy C;
    • betalain;
    • zredukowanego (GSH) i utlenionego glutationu (GSSG).
  • analiza właściwości przeciwutleniających:
    • TEAC;
    • DPPH;
    • ORACFL;
    • PRTC;
    • fotochemiluminescencja,
  • analiza produktów postępu reakcji Maillarda:
    • furozyny;
    • indeksu FAST;
    • fluorescencji pośrednich produktów postępu reakcji Maillarda;
    • indeksu brązowienia.
  • analiza pochodnych podofilotoksyny;
  • badania dostępności enzymatycznej produktów żywnościowych (in vitro);
  • badania właściwości fizykochemicznych surowców, produktów i komponentów żywności oraz ocena cech technologicznych doświadczalnych produktów wypiekowych;
  • analiza skrobi, sacharydów, skrobi amylazoopornej i błonnika oraz analiza białek metodą rozdziału elektroforetycznego na żelach poliakrylamidowych;
  • pomiary właściwości reologicznych hydrokoloidów, substancji lepkoelastycznych lub pseudoplastycznych, cieczy nie-Newtonowskich;
  • pomiary układów dwufazowych (właściwości pianotwórcze, emulsyjne);
  • analiza właściwości aeracyjnych; tworzenie układów emulsyjnych, m.in. mieszanin kwasów żółciowych w badaniach pojemności sorpcyjnej wobec kwasów żółciowych.

ZAKŁAD CHEMICZNYCH I FIZYCZNYCH WŁAŚCIWOŚCI ŻYWNOŚCI

kontakt: prof. dr hab. Ryszard Amarowicz
tel. +48 89 523 46 27, e-mail: r.amarowicz@pan.olsztyn.pl

  • Określenie mikrostruktury agromateriałów i żywności w skaningowym mikroskopie elektronowym i mikroskopie optycznym;
  • Komputerowa analiza żywności (DIA);
  • Analiza termodynamicznych właściwości metodą DSC;
  • Analiza właściwości mechanicznych (Instron, Texture Analyzer);
  • Analiza oligosacharydow metodą HPLC-RI;
  • Analiza kwasów fenolowych, flawonoidów i lignanów metodą HPLC-DAD;
  • Analiza białek i peptydów metodą SE-HPLC;
  • Hydroliza enzymatyczna białek.

ZAKŁAD BIOLOGICZNYCH FUNKCJI ŻYWNOŚCI

kontakt: prof. dr hab. Zenon Zduńczyk
tel. +48 89 523 46 71, e-mail: z.zdunczyk@pan.olsztyn.pl

  • perfuzja jelita cienkiego, wykorzystywana w ocenie biodostępności wybranych składników oraz ich wpływu na absorpcyjną funkcję jelit,
  • oznaczenie aktywności wybranych enzymów endogennych (sacharazy, maltazy, laktazy, aminopeptydazy) i mikrobiologicznych (α- i β-glukozydaz, α- i β-galaktozydaz oraz β-glukuronidazy) oraz produktów procesów fermentacyjnych (LKT, amoniak) w treści przewodu pokarmowego,
  • oznaczenie biomarkerów metabolizmu i zdrowia zwierząt, w tym statusu antyoksydacyjnego organizmu (m. in. analiza biochemicznych i enzymatycznych wskaźniki krwi),
  • zastosowanie technik farmakologicznych w badaniach funkcjonalnych właściwości składników diet, z wykorzystaniem indukowanej cukrzycy i zapalenia okrężnicy,
  • immunohistochemiczna lokalizacji białek na preparatach histologicznych
  • izolacja i hodowla komórkowa: keratynocytów i fibroblastów skóry
  • ekstrakcje RNA z tkanek i hodowli komórkowych w celu wykazania ekspresji określonych genów metoda qRT-PCR
  • ekstrakcje białka z tkanek i hodowli komórkowych w celu wykazania ekspresji i aktywności białek metodą Western blot i zymografii
  • transfekcje keratynocytów oraz fibroblastów skóry plazmidem zawierającym określone/wymagane cDNA

ZAKŁAD PROFILAKTYKI CHORÓB METABOLICZNYCH

kontakt: prof. dr hab. Marek Strączkowski
e-mail: m.straczkowski@pan.olsztyn.pp

Metody badawcze

  1. Klamra hiperinsulinemiczna normoglikemiczna
  2. Kalorymetria pośrednia
  3. Analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej
  4. Ocena stężeń wybranych białek w surowicy metodą ELISA
  5. Biopsja mięśnia obszernego bocznego uda
  6. Biopsja tkanki tłuszczowej podskórnej brzusznej
  7. Izolacja komórek jednojądrzastych krwi obwodowej
  8. Analiza ekspresji genów w tkankach metodą RT-PCR
  9. Analiza zawartości białek w tkankach metodą Western blot
  10. Hodowle komórek mięśni szkieletowych

LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE

kontakt: dr inż. Anna Majkowska
tel. +48 89 523 46 02, e-mail: a.majkowska@pan.olsztyn.pl

Oferujemy wykonanie analiz mikrobiologicznych żywności oraz pasz metodami uwzględniającymi indywidualne wymagania Zleceniodawców. Pracownicy Laboratorium służą pomocą w zakresie doboru metod i interpretacji wyników badań.

LABORATORIUM SENSORYCZNE

kontakt: dr hab. Agnieszka Troszyńska, prof. nadzw.
tel. +48 89 523 46 26, e-mail: a.troszynska@pan.olsztyn.pl
Laboratorium Sensoryczne oferuje przeprowadzanie analiz sensorycznych żywności oraz szkolenia sensoryczne w zakresie teoretycznym i praktycznym.
Obejmują one:

  1. Selekcje, szkolenie i monitorowanie zespołu oceniającego.
  2. Metody różnicowe oraz statystyczną interpretację wyników.
  3. Metody ilościowe oraz statystyczną interpretację wyników.
  4. Metody sensorycznej analizy opisowej oraz statystyczną interpretację wyników.

Stronom zainteresowanym oferujemy pomoc w zorganizowaniu nowoczesnego, skomputeryzowanego laboratorium.
Metody statystyczne stosowane do interpretacji wyników badań:

  • Analiza wariancji ( jednoczynnikowa i wieloczynnikowa);
  • Analiza regresji  (prosta i wielokrotna);
  • Analiza składowych głównych (Principal Component Analysis – PCA);
  • Analiza skupień;
  • Metoda cząstkowych najmniejszych kwadratów (Partial Least Square Regression – PLS);
  • Przygotowanie mapy preferencji na bazie analitycznych wyników sensorycznych i ocen konsumenckich- preference mapping;

Szkolenia prowadzone są w nowoczesnej Pracowni Analizy Sensorycznej spełniającej wymagania normy PN-ISO 8589:1998, wyposażonej w 12 indywidualnych stanowisk. Skomputeryzowany system sensoryczny (FIZZ, Biosystemes, Francja) wykorzystywany jest do realizacji szkoleń, badań oraz opracowywania wyników.

Czas trwania szkolenia: w zależności od tematyki szkolenie trwa od 1 do 3 dni.

Liczba uczestników: minimalna ilość uczestników 6 osób, maksymalna 12.

PRACOWNIA METABOLOMIKI

kontakt: dr Wiesław Wiczkowski
tel. +48 89 523 46 04, e-mail: w.wiczkowski@pan.olsztyn.pl

  • Badanie poziomu metabolitów fitozwiązków w płynach biologicznych i tkankach organizmów;
  • Analiza biomarkerów metabolizmu spożycia żywności pochodzenia roślinnego;
  • Badanie biodostępności składników żywności i wyznaczanie parametrów farmakokinetycznych;
  • Analiza metabolomu roślin;
  • Ilościowa i jakościowa analiza fitozwiązków.