Skip to main content

Wyposażenie i metody badawcze ZIiMŻ


Wykaz aparatury:

  • zestaw do elektroforezy jedno- i dwukierunkowej PROTEAN IEF Cell Bio-Rad, Ettan IPGphor 3 GE Healthcare,
  • PDQuest Basic 2-D Analysis Software – oprogramowanie do obróbki żeli,
  • spektrofotometr UV-1800 Shimadzu,
  • system HPLC Shimadzu,
  • system FPLC AKTAprime plus,
  • real-time PCR i Q5 Bio-Rad,
  • termocyklery Eppendorf Bio-Rad,
  • zestaw do elektroforezy horyzontalnej,
  • zestaw DCode Universal do DGGE Mutation System Bio-Rad,
  • stereomikroskop Olympus,
  • wyposażenie laboratorium do hodowli komórkowych i tkankowych (komora laminarna BIOHAZARD, inkubator CO2, dyspenser Linomat 5 CAMAG),
  • zestaw do oznaczeń immunometrycznych metodą ELISA i ELISPOT,
  • czytnik mikropłytek UVM 340 Asys,
  • bioreaktor do namnażania biomasy bakterii Biostat C Biotech International,
  • system do zagęszczania biomasy bakterii Tangential Filtration System, ProFlux, Amicon,
  • Cytometr przepływowy BD LSRFortessa Cell Analyser,
  • System imitujący działanie przewodu pokarmowego człowieka z modułem preparowania oraz utylizacji materiału biologicznego,
  • System elektroforezy w pulsowym polu elektrycznym z wyposażeniem;

Oferta badawcza:

I. Weryfikacja przydatności technologicznej materiału biologicznego:

  • badanie aktywność fermentacyjnej szczepów,
  • screening aktywności enzymatycznej,
  • badanie żywotności/przeżywalności  szczepów w produktach spożywczych świeżych i po przechowywaniu,
  • badanie wrażliwość na czynniki technologiczne (tj. temperatura, ciśnienie, pH, i inne;  standardowo na podłożach wybiórczych, selektywnych lub namnażających),

II. Weryfikacja aktywności prozdrowotnej kultur bakteryjnych:

  • badanie zdolności adhezji do śluzu i komórek nabłonkowych,
  • badanie aktywności antybakteryjnej wobec patogenów przewodu pokarmowego (Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, i inne wg potrzeby),
  • badanie oporności szczepów na antybiotyki,
  • badanie przeżywalności w niekorzystnych warunkach przewodu pokarmowego,
  • zdolność stymulacji równowagi mikroflory jelitowej,
  • badanie właściwości immunomodulacyjnych,
  • badanie właściwości pro-/antyalergicznych,

III. Ocena jakości mikrobiologicznej produktów spożywczych i surowców roślinnych (wg obowiązujących norm)

  • molekularna jakościowa charakterystyka ekosystemów bakteryjnych (produkty spożywcze, treść przewodu pokarmowego, kał ludzi i zwierząt) metodą PCR-DGGE na poziomie eubakterii lub wybranej grupy/rodzaju bakterii. Analiza może być prowadzona na materiale uzyskanym z badań in vitro oraz in vivo;
  • identyfikacja molekularna bakterii do gatunku metodą PCR z wykorzystaniem starterów komplementarnych do 16S rRNA;
  • typowanie molekularne szczepów bakterii metodą PCR-RAPD.

IV. Oznaczenie wpływu materiału biologicznego (np. składniki pokarmowe takie jak białka, cukry oraz leki i inne związki) na:

  • aktywność metaboliczną komórek Caco-2 (wykazujących cechy morfologiczno-fizjologiczne zbliżone do enterocytów jelitowych);
  • sekrecję cytokin przez komórki Caco-2;
  • na adhezję bakterii prozdrowotnych i patogennych do komórek Caco-2.

V. Analiza białek metodą elektroforezy dwukierunkowej z wykorzystaniem systemu:

  1. Aparat (Ettan IPGPhor 3), przystosowany do jednoczesnego wykonania ogniskowania w 12 paskach żelowych o różnym zakresie pH i długości od 7-24 cm. Aparat umożliwia wykonywanie analiz techniką DIGE.
  2. Aparat pionowy (Etan DALT six), posiadający wbudowany wymiennik ciepła oraz pompę cyrkulacyjną, przystosowany do wykonania rozdziałów w żelu z użyciem pasków o długości od 7 do 24 cm.
  3. Skaner optyczny (ImageScanner III) umożliwiający analizę densytometryczną żeli i blotów w trybie światła przechodzącego i odbitego.
  4. Oprogramowanie (IMAGE MASTER 2D PLATINUM v.6.0) posiadające funkcje automatycznej i manualnej detekcji spotów, analizę jakościową i ilościową spotów, możliwość porównania kilku żeli w stosunku do żelu referencyjnego, określanie mas cząsteczkowych i wartości pI w stosunku do standardów, normalizację wyników, analizę plików zapisanych w różnych formatach, analizę statystyczną. Oprogramowanie kompatybilne z zestawem do wycinania spotów i dalszej analizy (w tym analizy spektrometrii mas) spotów.

VI. Alergia pokarmowa

  • analiza specyficznych immunoglobulin E (całkowita i specyficzne IgE), metoda ImmunoCap i Euroline
  • analiza poziomu alergennych białek w żywności -mleko (kazeina, β-laktoglobulina), soja, orzeszki ziemne, gluten, jajo, metoda ELISA.

Zintegrowana Pracownia Immunodiagnostyki:

Zakład wspólnie z Zakładem Immunologii i Patologii Rozrodu zorganizował Zintegrowaną Pracownię Immunodiagnostyki.

Ze strony ZIMŻ w skład Zintegrowanej Pracowni Immunodiagnostyki wchodzi:

  • Stanowisko robocze do analizy pojedynczych, specyficznych immunoglobulin E oraz paneli alergenów w surowicy krwi.
  • Stanowisko robocze do wykrywania białek czynnościowych (cytokiny, białka efektorowe, receptory, markery powierzchniowe lub przeciwciała) przy zastosowaniu metody ELISpot (Enzyme-Linked ImmunoSpot Assay).