Skip to main content

Najważniejsze osiągnięcia naukowe ZCiBŻ


  1. Uzyskanie czterech patentów: (1)  mieszanka bezglutenowa (P386253), (2) mieszanka wypiekowa bezglutenowa (P386254), (3) sposób wytwarzania wyrobu piekarskiego (P225881) oraz (4) wzbogacona mieszanka wypiekowa o podwyższonym potencjale przeciwutleniającym (P230310).
  2. Opracowanie i wdrożenie procedury nieklinicznych badań medycznych biodostępności fitozwiązków żywności z udziałem ochotników oraz opracowanie badań biodostępności fitozwiązków z udziałem zwierząt (szczury, owce, świnie).
  3. Opracowanie i wdrożenie nowatorskich procedur analizy i izolacji flawonoidów oraz betalain z materiału roślinnego i płynów fizjologicznych ludzi oraz zwierząt przy wykorzystaniu systemu HPLC-DAD sprzężonego ze spektrometrem masowym.
  4. Ustalenie, że największa ilość prozdrowotnych niższych form fosforanów inozytolu tworzy się z fityny podczas procesów termicznych (sterylizacja, ekstruzja).
  5. Określenie potencjału przeciwutleniającego podstawowych gatunków zbóż (gryka > jęczmień > owies > żyto > pszenica).
  6. Zaproponowanie wprowadzenia – użytecznego w ocenie zaawansowania procesów oksydacyjnych w zbożach – wskaźnika, jakim jest stosunek glutationu zredukowanego do utlenionego.
  7. Przeanalizowanie procesu absorpcji wybranych flawonoidów i zaproponowanie sekwencji ich koniugacji.
  8. Opracowanie profilu dynamicznych zmian fitozwiązków w czasie kiełkowania nasion roślin krzyżowych i ustalenie optymalnych warunków tego procesu pod kątem uzyskania produktu o najwyższej pojemności przeciwutleniającej.
  9. Określenie zdolności sorpcyjnych biopolimerów, skrobi, białek lub układów kompleksowych różnego pochodzenia botanicznego, analizowanych wobec hydrofobowych substancji biologicznie aktywnych (cholesterol, kwasy żółciowe).
  10. Wykazanie korzystnego wpływu matrycy żywności, zwłaszcza na procesy wchłaniania trudno rozpuszczalnych w przewodzie pokarmowym flawonoidów.
  11. Wykazanie, że po spożyciu buraka ćwikłowego betalainy są wchłanianie i występują w płynach ustrojowych ludzi w formie natywnej jak również deglukozylowanych, dekarboksylowanych i odwodornionych metabolitów.
  12. Wykazanie, że antocyjany kapusty czerwonej (poza pochodnymi acylowanymi) i aronii oraz ich metabolity mają zdolność przenikania przez barierę krew-płyn mózgowo-rdzeniowy.
  13. Opracowanie innowacyjnych produktów wypiekowych specjalnego przeznaczenia dietetycznego o wysokiej jakości sensorycznej i technologicznej oraz podwyższonym potencjale nutraceutycznym, wzbogaconych w składniki bioaktywne i funkcjonalne z wybranych produktów ubocznych przetwórstwa roślinnego.
  14. Opracowanie procedury i przeprowadzenie badania klinicznego oceniającego wpływ suplementacji diety bezglutenowej prebiotykiem na stan odżywienia, charakterystykę i aktywność mikrobioty jelitowej, funkcjonowanie jelita oraz metabolizm kości pacjentów z  chorobą trzewną.