„Współczesne wyzwania i problemy w produkcji drobiarskiej” pod tym hasłem odbyły się warsztaty EIT Food CHAMPP, które Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN zorganizował 14 listopada br. w Grajewie.

Warsztaty były skierowane do pracowników branży drobiarskiej, szczególnie z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, i były połączone z wizytą studyjną w wytwórni pasz Agrocentrum. Tematyka spotkania skupiła się m.in. na nowych rozwiązaniach i trendach w produkcji drobiarskiej; obawach i oczekiwaniach konsumentów i warunkach dalszego rozwoju drobiarstwa w Polsce i na świecie.  Wykłady i dyskusje poprowadzili: Prof. Zenon Zduńczyk, dr Joanna Fotschki, dr Lidia Markiewicz (IRZiBŻ), Prof. Jan Jankowski (UWM Olsztyn) a także Małgorzata Młynarska (EIT Food RIS HUB), Antonio Del Casale (Microbion) oraz Agnieszka Jamińska (Sat-Agro).

Projekt EIT Food CHAMPP: Współczesne wyzwania i problemy w produkcji drobiarskiej, którym kieruje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, jest realizowany w 4 krajach – Polsce, Litwie, Węgrzech i Włoszech. Obok Instytutu, uczestniczą w nim partnerzy z Uniwersytetu w Belfaście, Uniwersytetu w Turynie, Uniwersytetu w Hohenheim oraz firmy Microbion.

Galeria



 

Data publikacji: 19.11.2019