„Innowacyjne rozwiązania w odzyskiwaniu odpadów w przemyśle spożywczym” to temat przewodni warsztatów w ramach EIT Food RIS Venturing School, które odbędą się 23-29 maja br. w Olsztynie.

40 uczestników z różnych środowisk naukowych i z 12 regionów Europy Środkowo-Wschodniej spotka się, aby wykorzystać swoje dotychczasowe doświadczenia biznesowe i wiedzę uniwersytecką do stworzenia innowacyjnych projektów m.in. prowadzących do zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych w przemyśle spożywczym. Podczas tych tygodniowych warsztatów wykładowcy z Uniwersytetu Cambridge, Islandzkiego instytutu MATIS, fińskiej sieci badawczej VTT oraz olsztyńskiego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przybliżą uczestnikom zagadnienia innowacji w sektorze spożywczym, żywienia człowieka i bezpieczeństwa żywności, oraz tworzenia modeli biznesowych i prezentacji. Studenci, doktoranci, młodzi naukowcy, początkujący przedsiębiorcy będą pracować w interdyscyplinarnych zespołach, identyfikując problemy i prototypując realne rozwiązania, aby finalnie zaprezentować swoje projekty przed międzynarodowym panelem ekspertów. Do wygłoszenia prezentacji dla uczestników warsztatów zostały również zaproszone polskie firmy start-upowe działające w sektorze IT oraz rolno-spożywczym. W roli prelegentów usłyszymy m.in. Marka Maruszczaka – twórcę gry Slavic Monsters.

Ponadto uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział w konferencji naukowej VII International Session of Young Scientific Staff, podczas której będą mogli zaprezentować wyniki własnych badań, oraz odwiedzą zakład przemysłowy „Tymbark” S.A. w Olsztynku.

 


 

Data publikacji: 20.05.2019